E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11859
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Nomas līgumam jāsatur informācija par nomas priekšmetu un nomas maksu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2017
Kristīne

Labdien! Plānoju ar kaimiņu slēgt zemes nomas līgumu. Vienojāmies, ka es kā nomnieks maksāšanu nekustamā īpašuma nodokli, bet nomas maksa nebūs jāmaksā. Taču atradu, ka Civillikuma 2124. pants nosaka, ka, tiklīdz abas puses vienojas par nomas un īres līguma būtiskām sastāvdaļām, t.i., par priekšmetu un maksu, līgums uzskatāms par noslēgtu. Tāpēc vēlējos noskaidrot, vai ir iespējams noslēgt nomas līgumu, nosakot, ka nomnieks maksā vienīgi nekustamā īpašuma nodokli un nemaksā nomas maksu? Vai, nevienojoties konkrēti par nomas maksu, var uzskatīt, ka nomas līgums ir noslēgts? Vai, šādu nomas līgumu reģistrējot pašvaldībā, man kā nomniekam būs pirmpirkuma tiesības?

A
atbild:
02. maijā, 2017
Una Medne
juriste

Nomas līguma būtiskās sastāvdaļas, lai darījums tiktu uzskatīts par noslēgtu un tiesisku, ir vienoties par nomas maksu un nomas priekšmetu. Jūsu aprakstītais gadījums vairāk ir attiecināms uz patapinājuma līguma slēgšanas gadījumu, kad viena puse otrai bez atlīdzības nodod lietošanā īpašumu.

Noslēdzot nomas līgumu, ir jāvienojas par nomas maksu. Proti, Jums ir nepieciešams vienoties, vai  jautājumā minētos maksājumus līgumslēdzējas puses uzskata par nomas maksu. Ja tā ir, tad  formulējumam par to ir jābūt juridiski korektam, lai nerastos pārpratumi.

Attiecībā uz pirmpirkuma tiesībām primāri jāvadās, lai nomas līgums atbilstu normatīvajām prasībām un būtu tiesiski noslēgts, kā arī līgumam jāsatur atruna par nomnieka un iznomātāja vienošanos, ka nomniekam saskaņā ar pušu vienošanos tiek dotas pirmpirkuma tiesības.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas