E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11562
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības pabalsta saņēmējs apliecina, ka negūst ienākumus kā darba ņēmējs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2017
Jānis

Vai pašvaldības deputāts laikā, kad ir slimības lapa, drīkst piedalīties pašvaldības darbā, sēdēs, komitejās, komisijās, balsot par lēmuma pieņemšanu? Vai tas neiespaidos slimības pabalsta saņemšanu saistībā ar pamatdarbu? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” pašvaldības deputāts ir darba ņēmējs.

Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 12. pantā (Deputāta darbības apstākļu nodrošināšana un atlīdzība par deputāta pienākumu pildīšanu) paredzēts, ka par deputāta pienākumu pildīšanu deputāts saņem atlīdzību, kas tiek noteikta atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam. No šiem ienākumiem tiek maksāti arī likumā paredzētie nodokļi. 

Likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts: Saeimas deputātam, pašvaldības deputātam, Ministru kabineta loceklim, komercsabiedrības valdes loceklim, padomes loceklim, prokūristam, kontrolierim, Valsts probācijas dienesta brīvprātīgajam probācijas darbiniekam, kā arī citām personām, kuras ieņem amatu, kas dod tiesības uz atlīdzību, obligāto iemaksu objekts ir noteiktā atlīdzība.

Deputātam ir tiesības no atlīdzības atteikties.

Ja personai ir izsniegta darbnespējas lapa B, lai saņemtu slimības pabalstu, tas jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). Pieprasot pabalstu, iesnieguma veidlapā ar savu parakstu ir jāapliecina, ka visā darbnespējas periodā  nestrādāja un neguva ienākumus kā darba ņēmējs un/vai kā pašnodarbinātais. Izrietoši no iepriekšteiktā šī prasība attiecināma ne tikai uz pamatdarbu, bet arī Jūsu gadījumā uz deputāta pienākumu pildīšanu par atlīdzību.

Vēl jāpiebilst, ka Jūsu jautājuma formulējums (vai tas, ka Jūs darba nespējas laikā piedalāties pašvaldības darbā) pēc būtības vairāk attiecas uz darbnespējas lapas izsniegšanas noteikumos reglamentēto kārtību (MK noteikumi Nr. 152).

Kas attiecas uz slimības pabalstu, tad konsultāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu konkrēti savā situācijā varat iegūt, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām konsultacijas@vsaa.lv vai arī klātienē ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas