E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11485
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājums pašnodarbinātam tēvam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2017
Liene

Labdien! Vai bērna tēvs kā pašnodarbināta persona var izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu?

A
atbild:
03. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums darba ņēmējam paredz tiesības uz 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu periodā līdz bērna astoņu gadu vecumam, un darba devējam šāds atvaļinājums ir jāpiešķir.

Pašnodarbinātais pats ir sava laika saimnieks, kurš var arī nenodarboties ar saimniecisko darbību, līdz ar to negūt ienākumus. 

Iespējams, Jūsu jautājums saistīts ar bērna tēva tiesībām uz vecāku pabalstu, ko maksā līdz bērna 1,5 gadu vai viena gada vecumam (termiņu var izvēlēties). Ja bērna tēvs ir pašnodarbinātais, kurš ir veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tad viņam ir tiesības uz vecāku pabalstu.

Pašnodarbinātajam ir tiesības uz vecāku pabalstu, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (datums, no kura piešķir vecāku pabalstu), vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Pašnodarbinātais pats iesniegumā vecāku pabalsta piešķiršanai apliecina, ka līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam gūs/negūs ienākumus bērna kopšanas dēļ. Ja ienākumus negūs, tad pabalstu izmaksās piešķirtajā apmērā. Ja ienākumi tiks gūti, pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta.

Ja vēlaties noskaidrot vecāku tiesības uz pabalstiem konkrēti Jūsu situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Vispārējā informācija par pabalstiem ir VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas