E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11467
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
4
4

Saimnieciskās darbības veicēja ienākumu deklarācija

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
Roberts

Sveiki! Esot pašnodarbinātā statusā, ir jautājums par gada deklerāciju. 1) Ja taksācijas gada laikā ir izrakstīti, piemēram, 20 rēķini par dažādām summām dolāros, kā pareizi šos ienākumus pārrēķināt uz eiro, lai ievadītu tos EDS sistēmā? 2) Kurā brīdī pie deklerācijas aizpildīšanas ir jāuzrāda visi izrakstītie rēķini? 3) Vai šos procesus ietekmē tas, ka man ir arī pamatdarbs, kurš par mani nomaksā nodokļus un veic visas nepieciešamās iemaksas?

A
atbild:
22. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu maksātājam, kas veicis saimniecisko darbību, gada ienākumu deklarācija jāiesniedz obligāti sekojošajā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam. Saimnieciskās darbības veicējam jāaizpilda D3 pielikums un deklarācija D. 

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju aizpildīšanas kārtība (tostarp saimnieciskās darbības veicējam) noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.568.

Fiziskajām personām – saimnieciskās darbības veicējām – gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Elektroniskajā gada ienākumu deklarācijas formā ir izstrādāts vednis jeb palīgs, proti, pirms deklarācijas aizpildīšanas sākšanas sistēma lūdz lietotāju atbildēt uz vairākiem jautājumiem, un atbilstoši sniegtajām atbildēm lietotājam tiek piedāvāts aizpildīt tikai tos gada ienākumu deklarācijas pielikumus un ailes, kas attiecas uz konkrēto lietotāju.

Atbilstoši likuma „Par grāmatvedību” 5. pantā noteiktajam, ja attaisnojuma dokumentā vērtības mērs ir ārvalstu valūta, tajā norādītās summas naudas izteiksmē ierakstiem grāmatvedības reģistros pārrēķina eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā saimnieciskā darījuma dienas sākumā.

Informācija par grāmatvedības organizēšanu saimnieciskās darbības veicējiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Nodokļu maksātājiem, saimnieciskās darbības veicējiem ir iespējas apmeklēt VID bezmaksas seminārus. Tā ir iespēja uzzināt arī, kā ir kārtojama grāmatvedība, maksājami nodokļi un iesniedzama gada ienākumu deklarācija. Jebkurš var izmantot arī profesionālo nodokļu un grāmatvedības konsultāciju uzņēmumu pakalpojumus.

Darba ņēmējam nav liegts nodarboties ar savu saimniecisko darbību, būt pašnodarbinātajam, taču pašam ir jākārto savas saimnieciskās darbības nodokļu jautājumi.

Jāņem vērā, ka šogad ir pirmais gads, kad tie nodokļu maksātāji, kuru gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs 2016. gadā nepārsniedza 12 000 eiro, VID var iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas izveidosies, piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu.

Atgūstamā nodokļa summa ir atkarīga no tā, kādi bija ienākumi 2016.gadā, jo darba vietā, kurā iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, tika piemērots minimālais neapliekamais minimums - 75 eiro mēnesī. Diferencētais neapliekamais minimums ir atkarīgs no kopējās gada ienākumu summas: jo ienākumi lielāki, jo diferencētais neapliekamais minimums ir mazāks. Aprēķinot gada diferencēto neapliekamo minimumu, nodokļa maksātāja ienākumos tiek ieskaitīti arī saimnieciskās darbības ienākumi, izņemot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā minētos neapliekamos ienākumus, saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu, un ienākumu, par kuru maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas