E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11318
Lasīšanai: 3 minūtes

Grūtniecība un uzturlīdzekļu piedziņa pēc pilngadības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2017
Diāna

Man ir 18 gadi. Mācos neklātienē 11.klasē. Līdz 18 gadiem dzīvoju bērnunamā, un vecākiem ir pārtrauktas tiesības. Vai mam it tiesības prasīt alimentus? Pati esmu 7. grūtniecības nedēļā.

A
atbild:
06. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Arī vecākiem, kuriem ir pārtrauktas aizgādības tiesības, saglabājas Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktais pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tātad, izšķirot strīdu par uzturlīdzekļiem tiesā, galvenais kritērijs, lai noteiktu vecāku pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt, proti, darbaspēju. Tiesu praksē bērna spēja pašam sevi apgādāt lielākoties tiek vērtēta izglītības apguves kontekstā. Piemēram, Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: "Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.”

Kā LV portālam iepriekš norādījusi juriste Ieva Brante (skat. LV portāla skaidrojumu “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Ko paredz likums un ņem vērā tiesa”), bērniņa piedzimšana nemazina tiesības turpināt mācības un saņemt uzturlīdzekļus no saviem vecākiem. Vienlaikus fakts, ka mācāties neklātienē, var kalpot kā arguments, ka Jums tomēr šobrīd ir iespēja mācības apvienot ar darbu un savu finansiālo situāciju uzlabot pašai.

Līdz ar to uz Jūsu jautājumu nav viennozīmīgas atbildes. Katrs gadījums ir atšķirīgs, tāpēc šāda rakstura strīds ir jāizšķir tiesā, kas, izvērtējot lietas apstākļus, tostarp vecāku mantas stāvokli un spēju maksāt uzturlīdzekļus,  lems par vecāku pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Jāņem vērā, ka grūtības varētu sagādāt uzturlīdzekļu praktiska piedziņa, kas atkarīga no tā, vai vecākiem pieder nekustamais īpašums, ir oficiāli ienākumi, no kā piedzīt uzturlīdzekļus.

Papildus informējam, ka, sākot ar 2017. gada 1. septembri, tiem bērniem, kuri ir sasnieguši pilngadību, bet nav vecāki par 21 gadu, un turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, nesaņemot uzturlīdzekļus no vecākiem, ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā. Tiesas spriedums šādā gadījumā nebūs vajadzīgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas