E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11275
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā panākt savu datu dzēšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2017
Edijs

Sveiki! Sakiet, vai ir kāds likums, kas aizliedz mājaslapas uzturētājam ievietot manu bildi un pilnu dzimšanas datumu mājaslapā. Mājaslapa ir saistīta ar sporta veidu, ar kuru agrāk nodarbojos. Par datu dzēšanu jau biju jautājis divus gadus pēc kārtas, bet teica, ka informāciju nedzēsīs. Ko lai lietas labā dara?

A
atbild:
08. februārī, 2017

Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 7. pantu personas datu apstrāde (jebkuras ar personas datiem veiktas darbības, tostarp personas datu publicēšana interneta mājaslapā) ir atļauta tikai tad, ja pastāv kāds no šajā pantā noteiktajiem nosacījumiem, piemēram, datu subjekts (persona, kuras dati ir ievietoti mājaslapā) ir tam piekritis.

Saskaņā ar FPDAL 16. pantu datu subjektam ir tiesības pieprasīt, lai viņa personas datus papildina vai izlabo, kā arī pārtrauc to apstrādi vai iznīcina tos, ja personas dati ir nepilnīgi, novecojuši, nepatiesi, pretlikumīgi apstrādāti vai arī tie vairs nav nepieciešami vākšanas mērķim. Ja datu subjekts var pamatot, ka personas dati ir nepilnīgi, novecojuši, nepatiesi, pretlikumīgi apstrādāti vai arī tie vairs nav nepieciešami vākšanas mērķim, pārziņa pienākums ir nekavējoties novērst šo nepilnību vai pārkāpumu un par to paziņot trešajām personām, kas iepriekš ir saņēmušas apstrādātos datus.

Savukārt, ja pārzinis atsakās pēc datu subjekta pieprasījuma dzēst viņa publicētos personas datus un ja turpmākai personas datu publicēšanai nepastāv tiesisks pamats saskaņā ar FPDAL 7. pantu, datu subjektam saskaņā ar FPDAL 20. pantu ir tiesības vērsties DVI, pievienojot savam iesniegumam datu subjekta iesniegumu pārzinim (mājaslapas administrācijai) par datu dzēšanu un pārziņa sniegtās atbildes vēstules kopijas. Šādā gadījumā DVI izskatīs konkrēto gadījumu, tostarp izvērtēs, vai veiktajai personas datu apstrādei – mājaslapā publicētajiem personas datiem – pastāv tiesisks pamats un atbilstošs mērķis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas