E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11121
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumi lauksaimniekiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2017
Arvis

Lauksaimniecības produktu ražotājam ir piemērojami atvieglojumi transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanā, ja tas atbilst LAD noteiktajiem nosacījumiem. Konkrētajā gadījumā saimniecībai reģistrēts kravas automobilis – seglu vilcējs un puspiekabe. LAD apstiprina, ka saimniecība atbilst nosacījumiem, lai saņemtu atlaidi, savukārt CSDD šādu faktu neapstiprina, norādot, ka kravas seglu vilcējs neatbilst atvieglojuma saņemšanas nosacījumiem, jo kravas vilcēja tehniskajā pasē nav norādīts vārds „universāls”, CSDD sistēma to neuzrādot, līdz ar to atvieglojums nepienākoties, kaut pēc būtības seglu vilcējs ir „universāls” – tā piekabes veidu var mainīt, neizdarot auto pārreģistrāciju. Bez tam vienlaicīgi auto puspiekabei atlaide tiek dota, bet auto nē, kaut puspiekabe bez konkrēta auto vispār nav ekspluatējama. Lūdzu sniegt skaidrojumu, vai CSDD pareizi piemēro attiecīgo likumu normas un vai saimniecībai konkrētajā gadījumā pienākas vai nepienākas atvieglojums transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanā. Paldies!

A
atbild:
01. februārī, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Jānis Aizpors, Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs

Šī gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, savukārt 1. februārī – grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 858 "Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība”, kas skaidro likumā noteikto atvieglojumu piemērošanu.

Līdz šim nodokļu atvieglojumi lauksaimniecības produktu ražotājiem tika piemēroti saskaņā ar likuma 7. panta ceturto daļu un MK noteikumu 50. punkts paredzēja, ka tie piemērojami šādiem transportlīdzekļiem:

  • kravas transporta kaste;
  • kravas transporta furgons;
  • kravas transporta pašizgāzējs;
  • kravas transporta cisterna;
  • kravas transporta platforma;
  • speciālais kravas transportlīdzeklis dzīvnieku pārvadāšanai;
  • universālais kravas transportlīdzeklis, kura veidā ir minēta kāda no virsbūvēm – kaste, furgons, pašizgāzējs, cisterna vai platforma;
  • piekabe/puspiekabe transporta kaste;
  • piekabe/puspiekabe transporta furgons;
  • piekabe/puspiekabe transporta pašizgāzējs;
  • piekabe/puspiekabe transporta cisterna;
  • piekabe/puspiekabe transporta platforma;
  • kravas piekabe/puspiekabe dzīvnieku pārvadāšanai;
  • universālā piekabe/puspiekabe, kuras veidā ir minēta kāda no virsbūvēm – kaste, furgons, pašizgāzējs, cisterna vai platforma.

 Kā redzams, seglu vilcējs šajā sarakstā nebija iekļauts.

Tomēr, kā norāda CSDD pārstāvis Jānis Aizpors, ar 2017. gadu seglu vilcējiem pienākas nodokļa atvieglojums, pamatojoties uz likuma 7. panta 4.1 daļu, kas nosaka: “Par transportlīdzekļiem, ar kuriem fiziskā vai juridiskā persona, kas ieļauta Lauku atbalsta dienesta maksājumu saņēmēju datubāzē, veic kravas pašpārvadājumus, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā 25 procentu apmērā, ievērojot šādus nosacījumus:

1) ja personas īpašumā vai turējumā reģistrēts viens transportlīdzeklis, atvieglojumu par to piemēro, ja nodokļu maksātāja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā ir vismaz 5000 eiro (neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai);

2) ja personas īpašumā vai turējumā reģistrēti vairāki transportlīdzekļi, par pirmo atvieglojumu piemēro, ja nodokļu maksātāja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā ir vismaz 5000 eiro (neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai), un par katru nākamo transportlīdzekli atvieglojumu piemēro uz katriem 70 000 eiro ieņēmumu no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā (neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai).”

Savukārt spēkā esošo MK noteikumu 45.1 punkts nosaka, ka likuma 7. panta 4.1 daļā paredzēto ekspluatācijas nodokļa atvieglojumu piemēro vieglajam un kravas transportlīdzeklim (tostarp seglu vilcējam), pamatojoties uz Lauku atbalsta dienesta līdz kārtējā gada 1. janvārim CSDD iesniegto fizisko un juridisko personu sarakstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas