E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10931
Lasīšanai: 3 minūtes
5
2
5
2

Vai drīkst fotografēt lielveikalā?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2016
Aigars

Labdien, vai es drīkstu fotografēt pārkāpumu, kuru esmu pamanījis lielveikalā, lai pēc tam attēlu izmantotu, piemēram, informācijas nosūtīšanai PVD, PTAC vai masu medijiem? Jo fotografēšana konkrētajā veikalā ir aizliegta, ko nosaka veikala iekšējie noteikumi. Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2017

DVI informē, ka saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 2. panta 3. un 4. punktu personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu, savukārt personas datu apstrāde ir jebkura ar personas datiem veikta darbība, tajā skaitā personas datu vākšana, glabāšana, izmantošana, nodošana.

Jūsu minētajā gadījumā ir jāizvērtē, vai šis jautājums ietilpst DVI kompetencē, jo DVI uzrauga fizisko personu datu aizsardzību. Ja minētajā gadījumā tiek veikta fizisko personu datu apstrāde, tad tā ir atļauta tikai FPDAL 7. pantā minētajos gadījumos, piemēram, FPDAL 7. panta 6. punkts (datu apstrāde ir nepieciešama, lai, ievērojot datu subjekta pamattiesības un brīvības, realizētu pārziņa vai tās trešās personas likumiskās intereses, kurai personas dati atklāti).

Informējam, ka Rīgas apgabaltiesa savā 2016. gada 30. septembra spriedumā lietā Nr. 133033615 ir norādījusi, ka FPDAL 7. panta 6. punktu var piemērot gadījumos, kad persona, vācot un nododot personas datus, ir tiesīga rīkoties savu likumīgo tiesību aizstāvēšanai. Līdz ar to ir secināms, ka persona savu likumīgo tiesību aizstāvēšanai, piemēram, pierādījumu iegūšanai un nodošanai tiesībsargājošajām iestādēm, ir tiesīga fotografēt/filmēt pārkāpumu. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka šobrīd DVI rīcībā nav informācijas par tiesisko pamatu personas datu nodošanai masu informācijas līdzekļiem.

Papildus norādām, ka saskaņā ar Civillikuma 1036. pantu īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību pār lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, DVI norāda, ka personas datu apstrādes ierobežošana ir pašu tirdzniecības objektu īpašnieku ziņā, jo Civillikumā paredzētās tiesības ļauj īpašniekiem noteikt ierobežojumus attiecībā uz trešo personu darbībām viņu īpašumā, arī FPDAL neaizliedz tirdzniecības objekta īpašniekiem pieņemt noteikumus attiecībā uz kārtību savā īpašumā, kas paredzētu filmēšanu/fotografēšanu tirdzniecības uzņēmuma īpašuma teritorijā, iepriekšēju saskaņošanu ar īpašnieku, ciktāl tas nav pretrunā ar citiem Latvijas Republikā spēkā esošiem normatīvajiem aktiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas