E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10892
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašnodarbinātajam, kas nav MUN maksātājs, nodokļi nemainās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2016
Anete

Labdien. Man ir jautājums - ja es šobrīd nolemju VID reģistrēties kā pašnodarbināta persona, kādi nodokļi/cik lieli nodokļi man būs jāmaksā? Kā arī - vai šobrīd aktuālās runas par mikrouzņēmuma nodokļu izmaiņām skars arī mani? Vai nebūs tā, ka, ja es mēnesī nopelnīšu, piemēram, 200 euro, 150 euro aizies nodokļos un man vispār nekas nepaliks?

A
atbild:
05. decembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Jūs reģistrēsities kā saimnieciskās darbības veicēja (pašnodarbinātā), kura maksās vispārējos nodokļus, uz Jums nekādā veidā neattieksies izmaiņas, kas no nākamā gada paredzētas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Prasība maksāt minimālās sociālās iemaksas attieksies uz pašnodarbinātajiem, kuri izvēlējušies maksāt īpaši mazo - mikrouzņēmumu nodokli, šogad tas ir 9% no apgrozījuma, nākamgad – tikai 5% no apgrozījuma.

Fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai –, norādot jomu, kurā persona veiks saimniecisko darbību.

Saimnieciskās darbības veicējs maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN - 23%) no saimnieciskās darbības ienākuma, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Ja saimnieciskās darbības mēneša ienākums sasniedz noteiktu summu (valstī noteiktās minimālās darba algas apmēru – nākamgad 380 eiro), nodokļa maksātājam ir pienākums veikt arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vismaz no šīs summas. Pašnodarbinātā VSAOI likme šogad ir 30,58%.

Tātad, ja mēnesī paredzēts ienākums 200 eiro, tad maksājams ir IIN (23%).  Saimnieciskās darbības ienākumam ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus.

VID mājaslapā ir informācija saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas