E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10772
Lasīšanai: 4 minūtes

Par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2016
Zane

Sveiki. Vai drīkst rakstīt atlūgumu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā? Kā arī šādā gadījumā bezdarbnieka pabalsts tiks aprēķināts no pirms atvaļinājuma algas apmēra vai no valstī noteiktās minimālās algas? Paldies.

A
atbild:
21. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 100. pants nosaka, ka darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš.

Tas nozīmē, ja Jūs bērna kopšanas atvaļinājuma laikā uzteiksiet darba līgumu, tad darba tiesiskās attiecības tiks pārtrauktas pēc mēneša. Ja vienojas ar darba devēju, darba līgumu var izbeigt arī pirms uzteikuma termiņa beigām.

Pašreiz likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. pants paredz tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  •  ja ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tātad, ja esat nolēmusi pārtraukt darba tiesiskās attiecības un vēlaties saņemt bezdarbnieka pabalstu, vispirms Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) ir ieteicams noskaidrot, vai Jums būs tiesības uz pabalstu, ja NVA iegūsiet bezdarbnieka statusu.

Bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam. Piemēram, ja apdrošināšanas stāžs ir no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot, pabalsts ir 50% no vidējās iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu aprēķina no iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, ir būts:

  • bērna kopšanas atvaļinājumā,
  • bezalgas atvaļinājumā, ko piešķir saistībā ar nepieciešamību kopt bērnu (attiecas uz adoptētājiem, aizbildņiem, audžuvecākiem u.c. personām, kuras bērnu faktiski kopj un audzina) vai
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā

un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējam nebija jāveic, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, atkāpjoties līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Lai konkrēti noskaidrotu savas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, Jums ieteicams sazināties ar VSAA, piemēram, rakstot uz e-pastu: konsultācijas@vsaa.lv.

Informāciju par bezdarbnieka pabalstu varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Vēl derīgi zināt, ka likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” top grozījumi, tajā skaitā paredzēts pagarināt kvalifikācijas periodu tiesību noteikšanai uz bezdarbnieka pabalstu. Grozījumu projekts paredz, ka tie stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas