E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10700
Lasīšanai: 2 minūtes

Par darbībām īpašumā atbild tā īpašnieks

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2016
Evalds

Ir noslēgts īpašuma (mājas) nomaksas pirkuma līgums ar nomaksas termiņu 2,5 gadi. Tajā ir atrunāts, ka pircējs drīkst veikt tikai telpu kosmētisko remontu. Taču viņš ir patvarīgi nomainījis visus logus (3), iebūvējis iekārtos griestus un pavasarī grib sākt celt piebūvi ēkas paplašināšanai. Saskaņojumu šiem darbiem nav, arī par dokumentāciju ēkas paplašināšanai pircējs nedomā, saka - samaksāšu sodu. Jautājumi:1)Kā man kā pārdevējam tagad jārīkojas? 2)Kurš saņems sodu – es vai pircējs?

A
atbild:
08. novembrī, 2016
Una Medne
juriste

Lai sniegtu konkrētāku atbildi, būtu nepieciešams iepazīties ar nomaksas pirkuma līguma saturu.

Par darbībām ar nekustamo īpašnieku atbild tā īpašnieks. Tādējādi sodu par neatļautu būvniecību būvinspekcija piemēros nekustamā īpašuma īpašniekam.

Saistībā ar jautājumā norādīto informāciju par situāciju Jums var ieteikt apsekot nekustamo īpašumu un  par konstatēto sastādīt aktu. Šo darbību veikšanai var piesaistīt kompetentu ekspertu, kas spēj no profesionālā viedokļa novērtēt nekustamā īpašuma stāvokli.

Sekojoši akta kopiju kopā ar lūgumu sniegt paskaidrojumus un uzrādīt atļaujas, pamatojoties uz kurām nekustamajā īpašumā tika veikti uzlabojumi, nepieciešams izsniegt pret parakstu (vai nosūtot ierakstītā vēstulē) pircējam.  

Ja pircējs nespēj Jums iesniegt pārbūves veikšanas atļaujas un nevēlas novērst neatbilstības, iespējams, ir  jāizvērtē nomaksas pirkuma līguma laušanas iespēja un jāpieprasa atlīdzināt nodarītos zaudējumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas