E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10630
Lasīšanai: 2 minūtes

Vecākiem mainot uzvārdus, bērnam drīkst saglabāt līdzšinējo

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2016
Anete

Vēlētos uzzināt, kāda ir situācija, ja divas personas ir apprecējušās, un sieva ir paņēmusi aiz svītriņas klāt laulātā vīra uzvārdu (uzvārds X-Y), bet vīrs palicis savā uzvārdā (uzvārds Y). Neilgi pēc tam ir piedzimis bērniņš, un viņš ir reģistrēts ar mātes uzvārdu (X-Y), bet pēc kāda laika māte izdomā mainīt uzvārdu atpakaļ uz savu dzimto (uz uzvārdu X). Kā šādā situācijā likums attiecas uz bērna uzvārdu? Jo sanāk, ka bērnam līdz ar mātes uzvārda maiņu ģimenē vienīgajam paliek uzvārds X-Y. Vai tādu situāciju valsts likumdošana akceptē?

A
atbild:
08. novembrī, 2016
Tieslietu ministrija
Līga Krūmiņa, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte

Civillikuma 151. pants paredz, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu.

Ja kāds no vecākiem maina uzvārdu saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta likumā paredzēto kārtību, arī bērnam, kuram ir tā vecāka uzvārds, kurš maina līdzšinējo uzvārdu, ir iespēja mainīt uzvārdu uz to, uz kuru maina vecāks. Šādā gadījumā uzvārds tiek mainīts viena iesnieguma ietvaros un par to tiek pieņemts viens uzvārda maiņas lēmums. Tādējādi tiek ievērots Civillikuma 151. pantā paredzētais princips bērnam būt vienādā uzvārdā ar kādu no vecākiem. Iesniedzot iesniegumu par uzvārda maiņu, papildus pievienojams abu vecāku iesniegums, kas apliecina vienošanos par bērna uzvārda maiņu.

Normatīvajos aktos nav paredzēts mehānisms, lai motivētu vecākus ievērot Civillikumā paredzēto bērna uzvārda noteikšanas kārtību. Tādējādi, ja vecāki nevēlas bērnam mainīt uzvārdu iepriekš minētajā kārtībā vai bērns vēlas palikt uzvārdā, kāds viņam ir, bērnam var palikt līdzšinējais uzvārds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas