E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10176
Lasīšanai: 2 minūtes

Biedru sapulces sasaukšana valdes ievēlēšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2016
Sandijs

Biedrības valdes pilnvaras beigušās maijā, taču Uzņēmumu reģistram netika iesniegtas nekādas izmaiņas. (Amatu saglabāja esošā valde, bet izrādās, ka arī gadījumā, ja valde paliek tā pati, izmaiņas ir jāreģistrē UR). Tā kā valdes pilnvaras ir beigušās, biedru sapulci, kurā ievēlēt jauno valdi, var sasaukt 1/10 daļa biedru ar rakstveida pieprasījumu. Kam tiek adresēts šis rakstveida pieprasījums un kas informē biedrus par biedru sapulces sasaukšanu, ja valdes pilnvaras ir beigušās? Biedrību un nodibinājuma likuma 36. pantā ir minēts, ka 1/10 daļa biedru rakstveidā to pieprasa biedrības valdei, taču tas nav gadījumā tad, ja valdei spēkā ir pilnvaras?

A
atbild:
09. septembrī, 2016
Elīna Kurme
juriste

Ieraksts biedrību un nodibinājumu reģistrā par valdes sastāvu (vai izmaiņām valdes sastāvā) ir deklaratīvs, nevis konstitutīvs. Tas nozīmē, ka šāds ieraksts tikai fiksē jau iestājušos juridisku faktu, un no tā esamības vai neesamības reģistrā nav atkarīga valdes pilnvaru pastāvēšana, jo valdes locekļi ir ievēlēti un to pilnvaras stājas spēkā ar brīdi, kad biedru sapulce pieņēmusi attiecīgu lēmumu, nevis ar ieraksta izdarīšanu reģistrā.

Līdz ar to, ja biedru sapulce pēc valdes pilnvaru izbeigšanās maijā ir pieņēmusi lēmumu par valdes locekļu ievēlēšanu (neatkarīgi no tā, vai ievēlēti tie paši vai citi valdes locekļi), valdes pilnvaras ir spēkā, un biedru sapulces sasaukšana pēc biedru iniciatīvas notiek Biedrību un nodibinājumu likuma 36. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā, biedriem rakstveida pieprasījumu adresējot valdei.

Savukārt, ja biedru sapulce nav pieņēmusi lēmumu par valdes locekļu ievēlēšanu un iepriekšējās valdes pilnvaru termiņš ir beidzies, piemērojama Biedrību un nodibinājumu likuma 36. panta trešā daļa – ne mazāk kā vienai desmitdaļai biedru sapulce jāsasauc patstāvīgi, ievērojot likumā un statūtos noteikto sapulces sasaukšanas kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas