E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10110
Lasīšanai: 4 minūtes
4
1
4
1

Kādos gadījumos drīkst publiskot personas datus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2016
Edijs

Sveiki, sakiet, vai ir kāds likums, kas aizliegtu mājaslapas uzturētājam ievietot manu bildi un pilnu dzimšanas datumu viņu mājaslapā? Mājaslapa ir apkopojuma datubāze par sportistiem (noteiktā sporta veidā), es personīgi vairs ar to sporta veidu nenodarbojos, un vēlos, lai mans pilnais dzimšanas datums un bilde tiktu izņemta.

A
atbild:
02. septembrī, 2016

Datu valsts inspekcija (DVI) informē, ka saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 2. panta 3. un 4. punktu personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu, savukārt personas datu apstrāde ir jebkura ar personas datiem veikta darbība, tajā skaitā, personas datu vākšana, glabāšana, izmantošana, nodošana. Lasītājai saskaņā ar FPDAL 6. pantu ir tiesības uz savu personas datu aizsardzību.

Personas datu apstrāde ir jāveic saskaņā ar FPDAL, kura 7. pants paredz, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tās veikšanai pastāv tiesisks pamats – pastāv vismaz viens FPDAL 7. panta nosacījums. Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī FPDAL 10. panta pirmās daļas 2. punkts, saskaņā ar kuru personas datu apstrādi drīkst veikt tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā.

DVI paskaidro, ka lasītājai, tās personas datu apstrādes gadījumā ir tiesības vērsties pie pārziņa saskaņā ar FPDAL 15. panta trešās daļas 2. punktu un pieprasīt, lai pārzinis sniedz lasītājai informāciju par to, uz kāda tiesiska pamata (norādot konkrētu FPDAL 7. panta punktu) un ar kādu mērķi tiek uzglabāti un apstrādāti lasītājas personas dati, kā arī citu FPDAL 15. pantā paredzēto informāciju.

Savukārt pārzinim saskaņā ar FPDAL 15. panta ceturto daļu un 16. panta trešo daļu ir pienākums mēneša laikā no datu subjekta pieprasījuma saņemšanas dienas rakstveidā sniegt datu subjektam tā pieprasīto FPDAL 15. pantā noteikto informāciju, izpildīt saskaņā ar FPDAL 16. pantu iesniegto lasītājas pieprasījumu (ja tas ir pamatots) un sniegt lasītājai pamatotu rakstisku atbildi.

FPDAL 16. pants nosaka, ka datu subjektam ir tiesības pieprasīt, lai viņa personas datus papildina vai izlabo, kā arī pārtrauc to apstrādi vai iznīcina tos, ja personas dati ir nepilnīgi, novecojuši, nepatiesi, pretlikumīgi apstrādāti vai arī tie vairs nav nepieciešami vākšanas mērķim. Ja datu subjekts var pamatot, ka personas dati ir nepilnīgi, novecojuši, nepatiesi, pretlikumīgi apstrādāti vai arī tie vairs nav nepieciešami vākšanas mērķim, pārziņa pienākums ir nekavējoties novērst šo nepilnību vai pārkāpumu un par to paziņot trešajām personām, kas iepriekš ir saņēmušas apstrādātos datus.

Gadījumā, ja pārzinis FPDAL 15. pantā noteiktās lasītāja tiesības neievēro (piemēram, nesniedz atbildi uz lasītāja saskaņā ar FPDAL 15. pantu iesniegto pieprasījumu), tad lasītājam saskaņā ar FPDAL 20. pantu ir tiesības šo pārziņa rīcību pārsūdzēt DVI, savai sūdzībai pievienojot dokumentus, kas apliecina, ka lasītājs ir izmantojis savas FPDAL minētās tiesības un ka pārzinis tās neievēro (piemēram, lasītāja pieprasījuma un lasītājam sniegtās atbildes kopijas). Šādā gadījumā DVI saskaņā ar FPDAL 29. panta trešās daļas 2. punktu ir pienākums izskatīt un izpildīt lasītāja sūdzībā ietvertos pamatotos lūgumus, īstenojot FPDAL 29. panta ceturtajā daļā minētās tiesības, tai skaitā nepieciešamības gadījumā, veicot pārbaudi, pieprasot informāciju, nosakot aizliegumu personas datu apstrādei.

Ja nepieciešama papildu informācija, aicinām zvanīt katru darba dienu konsultāciju laikā no 13.00 līdz 15.00 (tālr. 67223131).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas