E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10000
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Grūtniecei pienākas pilns atvaļinājums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2016
Liene

Labdien! Darba attiecības sāku šā gada 3. maijā, un dekrētā man ir jāiet 15. augustā. Gribētu zināt, cik liels atvaļinājums man pienākas pirms dekrēta? Man ir arī vēl 9 gadus veca meita.

A
atbild:
27. jūlijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kā grūtniece Jūs esat tiesīga izmantot pilnu – četru kalendāro nedēļu ilgu – ikgadējo atvaļinājumu, neraugoties uz to, ka nav nostrādāts vesels gads. To paredz Darba likuma 150. panta ceturtā daļa: sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. Ja atvaļinājumu izmantosiet pilnā apmērā, tad tas būs avansā un darba attiecību izbeigšanas gadījumā, piemēram, ja pēc BKA nolemsiet darba attiecības neturpināt, nāksies darba devējam proporcionāli atmaksāt. 

Tā kā laika līdz dekrēta atvaļinājumam nav palicis daudz, ikgadējo atvaļinājumu varat prasīt piešķirt uzreiz pēc tam, kad beigsies dzemdību atvaļinājums – pirms bērna kopšanas atvaļinājuma.

Kas attiecas uz papildatvaļinājumu par bērnu, Jums tas pienākas vismaz vienas dienas apmērā. Arī to varat izmantot, lūdzot to piešķirt pēc ikgadējā atvaļinājuma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas