DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Noslēdzies recepšu konkurss “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes” – apbalvoti uzvarētāji

Attēlā: 1. vietas ieguvēji – restorāns “Pavāru māja Līgatnē”.

Publicitātes foto.

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Pavāru klubs” rīkoja konkursu “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes”, aicinot profesionāļus veidot ēdienkartes, kurās ievēroti ilgtspējīgas ēdināšanas principi, – izmantojot sezonālos, vietējos un pārdomāti izvēlētos produktus un tādējādi samazinot pārtikas atkritumu daudzumu.

Godalgoto vietu ieguvēji ir divi Vidzemes restorāni:

1. vieta restorāns “Pavāru māja Līgatnē”, ko konkursā pārstāvēja šefpavārs Juris Dukaļskis. Viņa izstrādātā ēdienkarte apliecināja sezonālu domāšanu, augstu izpildījuma līmeni un cieņpilnu attieksmi pret vietējām izejvielām. Konkursa pieteikumā bija iekļautas trīs receptes:

  • uzkoda – sēņu buljons ar sālītu cūkas vaigu;
  • pamatēdiens – brekša krokete ar ceptu ābolu biezeni un marinētu ābolu;
  • kompliments – rudzu maizes čipsi ar tumšā alus mērci.

Restorāns saņēma balvā “Electrolux” profesionālo portatīvo indukcijas plīti un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”.

2. vieta “Valmiermuižas alus virtuve”, kuras pārstāvis bija šefpavārs Nauris Pētersons. Viņa ēdienkartē uzsvērta vietējo produktu izmantošana un ciešā sadarbība ar reģiona zemniekiem un ražotājiem.

  • uzkoda – kartupeļu plācenis ar klostera alū noturētu cūkgaļu;
  • pamatēdiens – cūkgaļas krūtiņa ar kartupeļu–kefīra biezeni;
  • kompliments – maizes kraukšķis ar pīļu pastēti.

Publicitātes foto.

Restorāns balvā saņēma “Tramontina” spiedienkatlu un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”.

Konkursa mērķis bija veicināt ēdienkaršu saskaņotību ar aprites ekonomikas principiem – gan izvēloties izejvielas, gan domājot par pārtikas atlikumu samazināšanu. Vērtēšanā tika ņemta vērā recepšu oriģinalitāte, sezonalitāte, draudzīgums videi un praktiskā pielietojamība restorāna ikdienā. Konkursa pieteikumus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija biedrības “Pavāru klubs” pārstāvji ar pieredzi ilgtspējīgā ēdināšanā.

Papildus konkursam, ilgtspējīgu recepšu datu bāzes izveidē tika iesaistīti arī topošie pavāri no profesionālās izglītības iestādēm Latvijā. Visas šīs receptes tiks iekļautas publiski pieejamā Ēdienkartes plānošanas rīka datu bāzē, ko izstrādā Igaunijas uzņēmums “WasteLocker” projekta Ce4Re – Aprites ekonomikas risinājumi restorānos ietvaros. Rīks būs bezmaksas un palīdzēs restorāniem veidot sabalansētas, sezonālas un resursu ziņā efektīvas ēdienkartes.

Pateicamies konkursa atbalstītājiem – “Electrolux” un “Tramontina”, kā arī biedrībai “Pavāru klubs” par ieguldījumu konkursa norisē un ilgtspējīgas ēdināšanas popularizēšanā.

Par projektu “Ce4Re”

Projekts “Ce4Re” (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) tiek īstenots Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir veicināt ilgtspējīgu resursu izmantošanu ēdināšanas nozarē, palīdzot restorāniem optimizēt resursu plānošanu un mazināt ietekmi uz vidi. Projektā piedalās partneri no Latvijas, Somijas un Zviedrijas.

Vairāk par projektu skatīt šeit.

Finansē Eiropas Savienība (ES). Izskanējušie viedokļi un uzskati ir tikai autora(-u) pausti un neatspoguļo ES uzskatus. Ne ES, ne finansējumu piešķīrusī iestāde nevar būt atbildīga par tiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI