DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Delna publicē rokasgrāmatu “Ētikas regulējumu izstrāde organizācijās”

Pēdējo gadu notikumi Latvijas pašvaldībās saistībā ar pašvaldību vadītāju, deputātu un citu domes darbinieku neētisku rīcību ir pievērsuši biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) uzmanību pašvaldību ētikas kodeksiem. Tādēļ Delna ir izstrādājusi deviņu soļu pieeju – rokasgrāmatu ētikas regulējuma izstrādei. Izstrādāto ētikas regulējuma rokasgrāmatu un 38 pašvaldību ētikas kodeksu izvērtējumu Delna prezentēs 2024. gada 24. oktobrī plkst. 15:00-16:00 MS Teams platformā, reģistrācija šeit ->.  

Organizācijas ētikas kodekss par organizāciju pasaka vairāk nekā mēs spējam iedomāties. Tas nosaka ne tikai organizācijas vērtības un ētiskas rīcības pamatprincipus, bet arī veido organizācijas kultūru un iekšējo darba vidi. Delnas izstrādātā deviņu soļu pieeja skaidro ētikas regulējuma izveides soļus, ko aicinām izmantot, lai veidotu efektīvu ētikas kodeksu. Šie soļi ir:

  1. Definēt darba vietas vērtības un darbības pamatprincipus,
  2. Izskaidrot vērtības un pamatprincipus, paredzot konkrētus pienākumus,
  3. Izveidot ētikas uzraudzības mehānismu (ētikas komisiju),
  4. Atrunāt ētikas komisijas kompetenci,
  5. Izskaidro nodarbinātajiem sekas par ētikas pārkāpumiem,
  6. Pārliecināties, ka dokuments attiecas uz visiem organizācijā nodarbinātajiem,
  7. Nodrošināt, ka dokuments ir publiski pieejams,
  8. Noteikt procedūru dokumenta pārskatīšanai,
  9. Plānot un īstenot iedzīvināšanas aktivitātes.

Delnas juriste un eksperte trauksmes celšanas jautājumos Krista Asmusa norāda: “Ētikas jautājumi bieži vien šķiet pašsaprotami un to regulēšana – mazsvarīga. Tomēr Delnas veiktais 38 pašvaldību ētikas kodeksu izvērtējums parāda, ka izpratne par ētikas jautājumiem pašvaldībās atšķiras. Ir būtiski veicināt vienotas izpratnes un vienotu standartu izveidi gan pašvaldībās, gan citur publiskajā sektorā. Tāpēc Delna ir izstrādājusi 9 soļu vadlīnijas par to, ko ņemt vērā izstrādājot, pārskatot un pārstrādājot ētikas kodeksus.”

Delna ar rokasgrāmatu paredz veicināt vienotu ētikas standartu ieviešanu Latvijas pašvaldībās un ikvienā organizācijā, sekmēt to, ka nodarbinātie pienākumus pilda godprātīgi, atbildīgi un rūpīgi, kā arī pieņem skaidrus un pamatotus lēmumus un uzņemas atbildību par tiem.

Delna ar praktikantu un brīvprātīgo palīdzību 2023. gada decembrī un 2024. gadā veica visu Latvijas pašvaldību ētikas kodeksu izvērtējamu un, balstoties izvērtējuma rezultātos, ir tapusi šī rokasgrāmata. Ar izvērtējuma aicinām iepazīties šeit ->.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI