DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Motobraucējiem jāievēro drošības un vides aizsardzības noteikumi mežā

Publicitātes foto

Ik gadu AS “Latvijas valsts mežu” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā tiek fiksēta pārgalvīgu motorizētu transportlīdzekļu vadīšana neatļautās vietās, kur tiek nodarīts postījums ne vien dabai, aizsargājamiem biotopiem un retu sugu dzīvotnēm, bet tiek apdraudēti arī citi meža apmeklētāji un arī paši motobraucēji. Tāpēc LVM atgādina – valsts mežu teritorijā ar motociklu atļauts braukt tikai pa meža ceļiem un dabiskām brauktuvēm.

Braucēja un citu meža apmeklētāju drošībai svarīgs nosacījums ir ceļš, kāds tiek  izvēlēts braukšanai. Riepu radītie zemsedzes bojājumi ārpus atļautajām vietām veicina tālāku vides degradāciju jeb augsnes eroziju.

“Nereti motobraucēji brauc īpaši aizsargājamās teritorijās, piemēram, krasta vai iekšzemes kāpu zonās, jo tajās ir reljefs, kas ļauj ķert asas izjūtas. Taču jāievēro, ka šīs kāpas ir mājvieta retiem biotopiem, aizsargājamām sugām. Nereti šajās vietās ir arī kultūrvēsturiskais mantojums, ko braucot ar motociklu var sabojāt. Turklāt ļoti būtisks jautājums ir pašu braucēju un citu dabā gājēju drošība,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde. 

LVM sadarbojoties ar dažādām motobraucēju organizācijām, ir izveidots Ētikas kodekss, kurā aprakstīta kārtība, lai izbraucieni mežos, būtu iespējami droši gan braucējiem, gan citiem atpūtniekiem, gan vides aizsardzībai. Tas paredz, ka motobraucēji pavisam droši var braukt īpaši tam izveidotās trasēs LVM teritorijā. Ar noteikumiem var iepazīties šeit

“Kā saprast, kur drīkst braukt? Ja pa celiņu var izbraukt ar liela izmēra automašīnu, tad pa to drīkst braukt arī ar motociklu. Protams, ar noteikumu, ka brauc tūrisma, nevis sporta režīmā. Tas ir bīstami arī tāpēc, ka aiz līkuma var būt kāds sēņotājs vai cits dabā gājējs,” skaidro LVM eksperts.

Plašāk par to, kur drīkst un kur nedrīkst pārvietoties ar mehāniskiem transportlīdzekļiem aprakstīts Labas uzvedības noteikumos:

Lasi šeit

Lai vieglāk orientētos un atpazītu aizsargājamās dabas teritorijas, atpūtnieki aicināti izmantot “LVM GEO Mobile” lietotni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI