DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā izveidots jauns seksuālās veselības pakalpojums jauniešiem  

Trešdien, 16. oktobrī, biedrības “Resiliences centrs” telpās neformālā gaisotnē jaunieši tiekas ar Latvijas Vecmāšu asociācijas speciālistiem, lai uzzinātu par viņiem domātu jaunu pakalpojumu – iespēju vērsties pie vecmātes un konsultēties gan par seksuāli reproduktīvo veselību, gan attiecību veidošanu.  

Pakalpojums1 ietver gan individuālas konsultācijas, gan diskusijas. Diskusijās jeb sarunu vakaros tiks apskatītas dažādas jauniešiem aktuālas tēmas saistībā ar seksuāli reproduktīvās veselības jomu. Jauniešiem būs iespēja saņemt prezervatīvus un higiēniskās paketes. Pirmajā tikšanās reizē tiks sniegta informācija par to, kādi pakalpojumi viņiem būs pieejami (tie visi ir bez maksas) un kādos gadījumos varēs vērsties pie speciālista.  

Pakalpojums būs pieejams jauniešiem, kuri apmeklē “Resiliences centru”, kā arī uzturas Bērnu un jauniešu centrā Rīgā, Imantas 7. līnijā. Biedrība "Resiliences centrs" sniedz profesionālu palīdzību bērniem un jauniešiem, kuri palikuši bez pienācīgas ģimenes aprūpes, cietuši no vardarbības un citiem noziegumiem, lieto narkotikas, pārdod savu ķermeni, kuriem ir uzvedības problēmas. Biedrībā pēc atbalsta vēršas jaunieši no dažādām ģimenēm un sociālās vides.  

Šo pakalpojumu nodrošina Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvalde. 

2023. gadā Veselības ministrija publicēja ziņojumu par pētījumu, kurā noskaidroti Latvijas iedzīvotāju seksuālo un reproduktīvo veselību ietekmējošie faktori un paradumi. Secināts, ka tikai puse iedzīvotāju pārrunā ar seksuālo un reproduktīvo veselību saistītus jautājumus ar saviem bērniem, kad viņi bija vai ir vecumā līdz 15 gadiem. Biežākie iemesli: uzskats, ka bērni vēl ir par jaunu; nav uzdevuši jautājumus; paļaujas, ka to pārrunās otrs no vecākiem.  Pozitīvi, ka 20 gadu laikā ir sarucis to vecāku skaits, kuri ar saviem bērniem nav runājuši par šiem jautājumiem tāpēc, ka jūtas neērti. 

68 % aptaujāto atzīst, ka nav uzdevuši saviem vecākiem ar seksuālo un reproduktīvo veselību saistītus jautājumus.  

Tikai trešā daļa iedzīvotāju uzskata, ka skolā pasniegtā Veselibas mācība deva pietiekami daudz informācijas par seksuālās un reproduktīvās veselības tēmām.  

Ceturtā daļa iedzīvotāju uzskata, ka rūpēties par bērniem ir galvenokārt sievietes pienākums, piektdaļa – ka, stājoties laulībā, sievietei jābūt nevainīgai. 

Latvijas iedzīvotāji atzinuši, ka internets ir vispopulārākais avots, kur viņi smeļas informāciju par kontracepcijas līdzekļiem.   

1 “Vecmātes individuālās konsultācijas un diskusijas grupās jauniešiem par seksuāli reproduktīvās veselības jautājumiem” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI