DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ar sociālajiem partneriem apspriež nākamā gada veselības nozares finansējuma jautājumus

Šodien, 9.oktobrī, norisinājās Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēde, kurā tika apspriests jautājums par veselības nozares finansējumu nākamajā gadā.

Jau ziņots, ka likumprojektā “Par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam” par vienīgo prioritāro virzienu noteikta valsts drošība. Vienlaikus veselības aprūpes nozarei nākamā gada budžeta projektā ir plānots piešķirt papildus 4,1 miljonu eiro nozares stiprināšanai ārkārtas situāciju pārvaldībai, kas ietver Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pamatfunkciju stiprināšanu, kā arī valsts materiālo rezervju veidošanu, atjaunināšanu un papildināšanu. Tāpat papildu finansējums 21,6 miljonu apmērā paredzēts kompensējamo medikamentu pieejamības uzlabošanai - jaunu inovatīvo medikamentu iekļaušanai sarakstā, līdzšinējās terapijas nodrošinājums lielākam pacientu skaitam, kompensācijas nosacījumu paplašināšanai. Plānots, ka kopējais 2025.gada veselības nozares finansējums sasniegtu 1,91 miljardus eiro.

Akcentējot tiešu veselības aprūpes jomas saistību ar valsts iekšējo drošību, VANA1 sēdē dalībnieki lēma aicināt Ministru kabinetu ņemt vērā Veselības nozares Stratēģiskās padomes atbalstītos valsts drošības stiprināšanas prioritāros pasākumus, kas nākamajā gadā un turpmākajos trīs gados būtu īstenojami. Šo pasākumu īstenošanai pilnā apmērā nākamā gadā veselības nozarei papildu būtu nepieciešami 153,3 miljoni eiro.

Tāpat VANA dalībnieki rosināja Ministru kabinetu neatbalstīt lēmuma par atlīdzības fonda pieaugumu ne vairāk kā 2,6% apmērā attiecināšanu uz veselības aprūpes nozares darbiniekiem.

1 VANA ir Nacionālās trīspusējas sadarbības padomes sastāvdaļa, kurā pārstāvēti Veselības ministrijas, Latvijas darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji. VANA mērķis ir veicināt valsts, darba devēju un darbinieku sadarbību veselības aprūpes jautājumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI