DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju un ASV Valsts departamenta amatpersonas pārrunā reģionālo un globālo drošības situāciju

2024. gada 7. un 8.oktobrī Vašingtonā notika ikgadējā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju politisko direktoru un ASV Valsts departamenta amatpersonu E-PINE (Paplašinātā partnerība Ziemeļeiropā / Enhanced Partnership in Northern Europe) sanāksme. Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Ivars Lasis.

Sanāksmes dalībnieki pārrunāja  Eiroatlantiskās telpas drošības jautājumus, NATO prioritāros uzdevumus pēc Vašingtona samita, saskaņoja turpmāku vienotu pieeju Krievijas agresijas iegrožošanai un sankciju apiešanas novēršanai. Amatpersonas pauda stingru apņēmību turpināt militāro, finanšu un humāno atbalstu Ukrainai, apmainījās ar viedokļiem par efektīvu pretdarbību dažāda veida hibrīda rakstura apdraudējumiem, apsprieda sadarbības iespējas ar Indijas un Klusā okeāna reģiona valstīm. Tikšanās laikā uzmanība tika pievērsta arī Eiroatlantiskās telpas ekonomiskajai un enerģētiskajai drošībai, piegāžu ķēžu drošībai, iespējām dažādot pieeju stratēģiski svarīgām izejvielām.

Darba vizītes ASV laikā I. Lasis tikās ar ASV Nacionālās drošības padomes, ASV Kongresa un Valsts departamenta amatpersonām, ar kurām pārrunāja Latvijas un ASV sadarbību tādās jomās kā transatlantiskā drošība, atbalsts Ukrainai, sankciju ieviešana, Indijas–Klusā okeāna reģions, kā arī sadarbību ekonomikā. I. Lasis augstu novērtēja ASV sniegto atbalstu Latvijas aizsardzības spēju celšanai un uzsvēra, ka ASV militārās klātbūtne Latvijā un Baltijas reģionā ir spēcīgs atturēšanas signāls agresora valstij Krievijai.

Informācijai

E-PINE iniciatīva tika aizsākta 2003. gadā, lai pastiprinātu ASV sadarbību ar Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionu. E-PINE galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, attiecības ar kaimiņiem un ekonomisko attiecību attīstība.

Šajā formātā Ārlietu ministriju politiskie direktori tiekas divas reizes gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI