DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti iepazīsies ar pansionātu rindu mazināšanas plānu  

Trešdien, 9. oktobrī, plkst.9.00 Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti piedalīsies izbraukuma sēdē, kas notiks Rīgas Bērnu, jauniešu, ģimeņu sociālā atbalsta centra struktūrvienībā “Ziemeļi” Mežaparkā, Sudrabu Edžus ielā 11a.  

Deputāti tiks iepazīstināti ar pašvaldības Labklājības departamenta sagatavoto informāciju par kritisko situāciju sociālās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā rīdziniekiem un citām būtiskām vajadzībām sociālajā jomā. Šogad ievērojami palielinājies rindā uzņemto cilvēku skaits, kuriem nepieciešama ilgstoša sociālā aprūpe pansionātos un kuri vēlas saņemt pašvaldības līdzfinansējumu. Pašlaik rindā gaidīšanas laiks sasniedzis deviņus mēnešus un rindā uzņemto cilvēku skaits pārsniedz 900. 2024. gada astoņos mēnešos par 11 % pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kam nepieciešama aprūpe mājās, savukārt par 30 % palielinājies bērnu skaits, kuri saņem aprūpi mājās (no 629 personām 2023. gada astoņos mēnešos līdz 816 šā gada attiecīgajā laika periodā). 

Lai risinātu šo situāciju, Labklājības departaments ir sagatavojis grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos1. Turpmākās divas nedēļas notiek šo grozījumu apspriešana. Ierosinātas vairākas izmaiņas, piemēram, lai pilngadīgas personas varētu saņemt ilgstošu sociālu aprūpi, turpmāk obligāti būtu nepieciešams deklarēt dzīvesvietu Rīgā 12 mēnešus; Rīgas Sociālā dienestam būtu tiesības klienta vajadzību novērtēšanā pirms pakalpojuma piešķiršanas iesaistīt sociālā pakalpojuma sniedzēju; piešķirt pilngadīgo sociālos pakalpojumus personām no 16 gadu vecuma; atrunāta kārtība, kā iespējams nomainīt pakalpojuma sniedzēju.  

Lai mazinātu rindas uz vietu pansionātā, tiek ierosināts izveidot trīs rindas; noteikti rindas virzību ietekmējošie faktori; samazināts laiks un reizes, cik rindā reģistrēts klients var atlikt sociālā pakalpojuma saņemšanas uzsākšanu, kā arī paredzēta regulāra (katru gadu) pašvaldības līdzfinansējuma pārskatīšanas formula. 

Iecerēts paplašināt iespējas saņemt aprūpi mājās – pilngadīgi iedzīvotāji varēs iegūt sociālo aprūpi arī pie tādiem pakalpojuma sniedzējiem, kas nav izraudzīti pašvaldības organizētā iepirkuma procedūrā; aprūpes mājās pakalpojumu bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kuri saņem īpašās kopšanas pabalstu, varēs saņemt līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, neizvērtējot ienākumus. 

Ne velti izbraukuma sēde notiek Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimeņu sociālā atbalsta centra struktūrvienībā “Ziemeļi”. Viens no komitejas sēdē izskatāmiem jautājumiem ir par bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma nodrošināšanu institūcijā. Vadoties no pēdējā gada tendenču analīzes Rīgas pašvaldībā, secināms, ka kopš 2023. gada palielinās ārpusģimenes aprūpē nonākušo bērnu skaits un līdz ar to arī no jauna uzņemto bērnu skaits bērnu ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās. Viņiem vajadzētu uzturēties audžuģimenēs, diemžēl kļūst arvien sarežģītāk atrast bērnu vajadzībām piemērotu audžuģimeni. Šobrīd Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimeņu sociālā atbalsta centrā atrodas 132 bērni, un tas ir augstākais rādītājs pēdējos gados. Turklāt struktūrvienībā “Krīzes centrs” uzturas vēl 22 bērni, no kuriem lielākā daļa nonāks institucionālā aprūpē, nevis ģimenē. 

Deputāti iepazīsies ar struktūrvienību “Ziemeļi”, kur ģimenei pietuvinātā vidē tiek nodrošināts mājoklis 46 bērniem un jauniešiem sešos ģimenes tipa dzīvokļos. Ikdienā bērni piedalās savu dzīvoklīšu telpu uzkopšanā, produktu iepirkšanā, maltīšu gatavošanā un trauku mazgāšanā.  

1 2020. gada 6. marta saistošie noteikumi Nr. 3 “Rīgas valstspilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI