DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM izmanto lidrobotus tiltu apsekošanā

Publicitātes foto

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uztur un dažādos meža apsaimniekošanas darbos ikdienā izmanto uzņēmuma 172 lidrobotu jeb dronu lielo floti. Efektīvākai darbu izpildei arvien plašāk tie tiek izmatoti arī apsekojot meža infrastruktūras objektus – LVM pārvaldībā esošos tiltus un caurtekas.

LVM apsaimniekošanā visā Latvijas teritorijā ir 94 tilti un 206 liela diametra caurtekas. Lai nodrošinātu šo objektu uzturēšanu, divas reizes gadā – pavasarī un rudenī – meža infrastruktūras speciālisti veic objektu apsekošanu.

Izmantojot lidrobotus, tiek novērtēti vairāki nozīmīgi faktori, kas raksturo būvju stāvokli:  ūdens novade, brauktuves segums, deformācijas šuves, tilta margas, hidroizolācija, laiduma plātnes, krasta balsta nostiprinājumi, ceļa aprīkojums, kā arī uzturēšanas zona.

“Apsekošanas laikā tiek veikta fotofiksācija, kas tiek dokumentēta ar vairākām fotogrāfijām ikreiz, kad objekts tiek apsekots. Šis process ir visai sarežģīts – ar lidrobotu jārīkojas pietiekami veikli, lai fiksētu, piemēram, ceļa aprīkojumu no sānu skata vai tilta apakšas. Ar lidrobotiem varam iegūt svarīgus datus, bildējot brauktuves no virspuses skata, ceļa aprīkojumu no sānu skata un tilta apakšas stāvokli – no lejas skata. Apsekošana ļauj novērtēt būvju stāvokli un izvērtēt, kādi uzturēšanas darbi būtu jāveic,” skaidro LVM Zemgales reģiona vecākais meža infrastruktūras speciālists Bruno Braže.

LVM rīcībā pašlaik ir 172 bezpilota gaisakuģu liela flote, un 480 uzņēmuma darbinieki ir ieguvuši tālvadības pilota apliecību. Bezpilota gaisakuģu pielietojums mežsaimniecības darbos ir ļoti plašs – tos izmanto lielo ligzdu monitoringu laikā, meža inventarizācijas datu ievākšanā, mežsaimniecības darbu plānošanā, tiem ir būtiska loma arī uguns un vētru postījumu gadījumos. Lidroboti ir neatsverams palīgs, apsekojot meliorācijas sistēmas un potenciāli bojātās audzes.  Ar tiem var, piemēram, operatīvi izpētīt bebru būvētos aizsprostus meliorācijas objektos, kuriem dabā bieži vien ir ļoti grūti piekļūt.

Skaitliski bezpilota gaisakuģus LVM visvairāk izmanto meža atjaunošanas un kopšanas darbu kontrolei. Ar lidrobota palīdzību iespējams audzes redzēt no augšas, kas palīdz pieņemt lēmumu par vēlamo audzes kopšanas laiku un veidu. Tāpat bezpilota gaisakuģi tiek izmantoti mizgraužu radīto postījumu izpētē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI