DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Cienīga darba dienā arodbiedrības diskutē par digitalizāciju – kā draudu vai iespēju darba tirgū 

Arodbiedrības visā pasaulē 7. oktobrī atzīmē Cienīga darba dienu. Turklāt no 18. septembra līdz 8. oktobrim Latvijā un citās Eiropas valstīs jau desmito gadu pēc kārtas norisinās Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļa (ESDW), lai veicinātu ilgtspējīgu attīstību, starptautisku sadarbību un labās prakses izstrādi. 

Lai kopīgi diskutētu par arodbiedrībām un Latvijas darbiniekiem aktuālām tēmām cienīga darba kontekstā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) savu dalīborganizāciju pārstāvjus aicina uz klātienes domnīcu “Digitalizācija kā drauds vai iespēja darba tirgū?” pirmdien, 7. oktobrī, plkst. 13.00 Arodbiedrību namā, Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31. 

“Cienīgs darbs” ir Starptautiskās Darba organizācijas (SDO) ieviests jēdziens, ar kuru apzīmē iespēju strādāt produktīvu darbu, kurš nodrošina godīgu atalgojumu, darba vietas drošību un ģimenes sociālo aizsardzību, labākas iespējas personīgajai izaugsmei un sociālai integrācijai, brīvību paust savas intereses, apvienoties un piedalīties lēmumu, kuri skar dzīves apstākļu un vienādu iespēju nodrošināšanu, kā arī vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm. Vienkāršiem vārdiem - cienīgs darbs ir darbs, kas dod iespēju nopelnīt pietiekami sev un savai ģimenei, lai izvairītos no nabadzības, ne tikai īslaicīgi, bet pastāvīgi. SDO ir noteikusi cienīga darba koncepcijas īstenošanu dalībvalstīs pirmajā no Tūkstošgades attīstības mērķiem (Millenium Development Goals), kas paredz samazināt nabadzību, kā arī publicējusi Cienīga Darba programmu (Decent Work Agenda). Cienīga darba veicināšanā ir iesaistījusies arī Eiropas Savienība. 

Domnīcas mērķis ir diskutēt par iespējamajiem riskiem un ieguvumiem darba tirgū digitalizācijas kontekstā. Domnīcā piedalīsies Normunds Ozols, Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītāja vietnieks ar prezentāciju par darba tirgus prognozēm digitalizācijas ietekmē. Par digitalizācijas juridiskajiem aspektiem un normatīvajiem aktiem, kas regulē mākslīgo intelektu, pastāstīs Santa Prauliņa no Starptautiskā advokātu biroja “Sorainen”. Prezentāciju sadaļu noslēgs Ivars Vanadziņš par digitalizācijas sniegtajām iespējām, kā arī tās ietekmi uz darba dzīvi, darba drošību un darba ņēmēju veselību. Ar digitalizāciju tiek ieviestas straujas pārmaiņas darba vidē. Būtiski ir savlaicīgi izvērtēt digitalizācijas iespējamo ietekmi uz darba aizsardzību, lai rosinātu darba devējus veikt efektīvus pasākumus darba ņēmēju drošības un veselības aizsardzībai.  

Domnīca tiek finansēta no Eiropas Sociālā fonda Plus līdzekļiem projekta “Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības kapacitātes stiprināšana dalībai sociālajā dialogā” (Nr. 4.3.4.4/1/23/I/002) ietvaros. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI