DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Andreja Upīša memoriālais muzejs aicina uz tikšanos ar Viesturu Vecgrāvi 

Publicitātes foto

10. oktobrī plkst. 18.00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā (Brīvības ielā 38–4) notiks tikšanās ar literatūrvēsturnieku Viesturu Vecgrāvi. Šī saruna aizsāks jaunu pavērsienu sarunu ciklā ar grāmatu sērijas “Es esmu…” autoriem, jo šoruden muzejā viesosies tieši sērijas monogrāfiju autori – literatūrzinātnieki. Sarunās autori atskatīsies uz konkrētajiem pētījumiem, to tapšanas apstākļiem, tajos aprakstītajām kultūrvēsturiski nozīmīgajām personībām un citām intriģējošām niansēm. Sarunu vadīs muzeja vecākais speciālists, Mg. phil. Arnis Koroševskis. 

Pēc viena no pamanāmākajiem un nozīmīgākajiem notikumiem jaunākajā latviešu literatūrā – vēstures romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” (2014–2018) – tās iniciatori 2018. gadā nolēma spert nākamos soļus ar vēl jo iespaidīgāka literāra projekta īstenošanu. Šoreiz, lai radītu Latvijas kultūras vēsturē unikālu un līdz šim nebijušu literatūras un literatūrzinātnes mijiedarbes projektu, vienkopus pulcēti ne tikai dažādu paaudžu un literārās pieredzes rakstnieki, bet arī literatūrzinātnieki, kuru redzeslokā nonākušas 13 Latvijas kultūras vēsturē nozīmīgas personības – sākot ar Annu Brigaderi un beidzot ar Ilzi Šķipsnu. 2020. gadā sērijā “Es esmu…” tika publicēti pirmie literātu darbi, savukārt kopš 2021. gada sērijā ir publicētas sešas monogrāfijas – Jāņa Zālīša pētījums par Jāni Ziemeļnieku “Kam puķe zied…”, Arņa Koroševska pētījums par Andreja Upīti “Lielais noliedzējs” (2022), Ievas Strukas pētījums par Anšlavu Eglīti “Par skaisto un aplamo dzīvi” (2022), Viestura Vecgrāvja pētījums par Jāni Poruku “Pie augstā loga” (2023), Ingunas Daukstes-Silasproģes pētījums par Gunaru Janovski “Balsis pār jūru” (2023), un šogad – Gundegas Grīnumas apkopotā un komentētā Ivandes Kaijas dienasgrāmata “Es stāstu visu”. 

10. oktobrī uz sarunu muzejā viesosies literatūrzinātnieks un literatūrvēsturnieks Viesturs Vecgrāvis, kura monogrāfija “Pie augstā loga” sniedz ieskatu talantīgā un ievērojamā latviešu rakstnieka un dzejnieka Jāņa Poruka (1871–1911) dzīves gājumā un radošajā darbībā.  

Viesturs Vecgrāvis (1948) ir literatūrvēsturnieks, grāmatizdevējs un dzejas kritiķis, Latvijas Universitātes emeritētais profesors. Literatūrzinātnē darbojas kopš 1981. gada. Publicēta monogrāfija “Mani sveicina zvaigznes… Romantiskā pasaules izjūta latviešu dzejā” (2018). Sastādījis un komentējis latviešu un cittautu romantiskās dzejas antoloģiju “Zilā puķe” (2021), bijis Zentas Mauriņas “Rakstu” zinātniskais redaktors, organizējis grāmatu sēriju “XIX gadsimta klasiķi” un “XX gadsimta klasiķi” izdošanu. Vairāk nekā 300 rakstu un recenziju autors latviešu un cittautu periodikā. Monogrāfija “Pie augstā loga” 2024. gadā tika nominēta Latvijas Literatūras gada balvai. 

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. 

Pasākuma norises vieta: A. Upīša memoriālais muzejs Rīgā (Brīvības ielā 38-4). 
Pasākuma norises laiks: 10. oktobris, 18.00–19.30. 
Ieejas maksa: 5,00 €. 

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums. 

Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos. 

 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI