DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Kosovas tieslietu ministre augsti novērtē Latvijas tiesu digitalizācijas pieredzi 

Trešdien, 2.oktobrī, Rīgā Kosovas tieslietu ministre Albulena Hadžiu (Albulena Haxhiu) tieslietu ministrei Inesei Lībiņai-Egnerei uzsvēra Latvijas veiksmīgi īstenoto tieslietu sistēmas digitalizāciju. Kosova novērtē Latvijas pieredzi tiesu sistēmas reformu un digitalizācijas jomā, redzot Latviju kā svarīgu partneri Eiropas integrācijas procesā. Sarunas laikā abas puses arī apsprieda sadarbību tieslietu izglītības jautājumos un pieredzes apmaiņu cīņā pret vardarbību ģimenē.  

Kosovas tieslietu ministre Albulena Hadžiu pateicās Latvijai par atbalstu Kosovai tās integrācijas ceļā Eiropas Savienībā, kā arī lai kļūtu par pilntiesīgu Eiropas Padomes dalībvalsti. Kosova redz Latviju kā būtisku partneri šajā procesā, ņemot vērā Latvijas pieredzi tiesiskuma reformās un tieslietu sistēmas digitalizācijā, par ko liecina jaunākie reitingi ES dalībvalstu vidū. Kosova šobrīd reformē savu tieslietu sistēmu, tādēļ Kosovas tieslietu ministre pauda vēlmi ciešākai divpusējai sadarbībai tieslietu jomā, it īpaši tiesu sistēmas digitalizācijā un tiesu procesu un infrastruktūras efektīvākā pārvaldībā.  

Kosovas puse uzsvēra, ka Eiropas Komisijas ziņojumos vairākkārt, tostarp arī 2024.gada ziņojumā par tiesiskumu, norādīts, ka tieši Latvijas tieslietu sistēmas digitalizācijas līmenis ir vērtējams kā augsts. Latvija veiksmīgi ieviesusi tiešsaistes lietu pārvaldības sistēmas, “E-lieta” platformu un attālinātās tiesas sēdes. Šīs reformas samazinājušas tiesu sēžu kavēšanos un paplašinājušas tiesas pieejamību visā Latvijā. Visa šī pieredze ir Kosovai ļoti noderīga.  

Gan Latvijas, gan Kosovas tieslietu ministres apsprieda paveikto un plānoto, lai cīnītos pret vardarbību ģimenē, kā arī pret sievietēm vērstiem noziegumiem. Latvijas pieredze varmāku elektroniskās uzraudzības sistēmas ieviešanā ir vēl viens no jautājumiem, kur abas puses apmainījās ar pieredzi. I.Lībiņa-Egnere uzsvēra regulāras augstākā līmeņa starpinstitucionālās sadarbības nozīmi vardarbības gadījumu apkarošanā un vienotas izpratnes veicināšanu gan tiesībsargājošo institūciju, gan ikviena sabiedrības locekļa vidū par to, ka vardarbība ģimenē nav privāta lieta. Tāpat I.Lībiņa-Egnere uzsvēra labo prakšu pārņemšanu no dalībvalstīm, kas jau ievieš Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.  

Lai nodrošinātu efektīvu tiesas procesu norisi un taisnīgumu iedzīvotājiem, puses bija vienisprātis, ka svarīgi ir turpināt uzlabot tieslietu sistēmas darbinieku zināšanas. 2025. gada 1. janvārī Rīgā tiks atklāta Tieslietu akadēmija, kas būs vienots tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu tālākizglītības mācību centrs, kā arī nodrošinās kvalifikācijas pilnveides pasākumus izmeklētājiem starpdisciplināros jautājumos. Latvija un Kosova meklēs iespējas sadarboties tieslietu sistēmas izglītības jautājumos.  

Tāpat tika uzsvērta Latvijas nepārtrauktā atbalsta sniegšana starptautiskajai tiesiskajai kārtībai un Ukrainas cīņai pret Krievijas agresiju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI