DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai Eiropā nepieciešama daudzpusīga pieeja

Šonedēļ Zemkopības ministrs Armands Krauze Vācijā, Bonnā, kopā ar citiem Eiropas valstu ministriem piedalījās meža nozares konferencē “Forest Europe”. Tikšanās mērķis bija stiprināt meža nozares sadarbību Eiropas līmenī, kā arī dalīties ar jaunākajiem atklājumiem un attīstības piemēriem ilgtspējīgai mežu apsaimniekošanā Eiropā.  

Zemkopības ministrs Armands Krauze, uzrunājot konferences dalībniekus uzsvēra: "Katrs iedzīvotājs mežu var uztvert dažādi, pirmkārt, kā objektu dabas aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai, otrkārt, kā vietu atpūtai un rekreācijai, treškārt, kā resursu saimnieciskai darbībai. Veidojot ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu Eiropā, šīm trīs funkcijām ir jābūt līdzsvarā. Nevar visus valstī esošos mežus atvēlēt, piemēram, tikai dabas aizsardzībai un aizmirst par ekonomiku un iedzīvotāju labklājību."  

Pasākumā ministri un novērotāju organizāciju vadītāji apsprieda ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, noturību un jauniešu iesaisti. Tāpat tika parakstīta ministru deklarācija “Forest Europe - Ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas koncepcijas saglabāšana nākotnei”, kurā parakstītājvalstis uzsvēra nepieciešamību pielāgot stratēģijas jauniem izaicinājumiem, kā arī daudzfunkcionālu, noturīgu mežu, kvalificēta darbaspēka un meža ģenētisko resursu saglabāšanas nozīmi. 

Bonnas konferences ministru lēmums veido pamatu koordinētas Eiropas Meža riska institūcijas izveidei. Šis dokuments un tā pielikums atzīst nepieciešamību reaģēt uz pastiprinātajiem mežu bojājumiem Eiropā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.  

"Latvijā mežsaimniecība un kokrūpniecība veido 10% no iekšzemes kopprodukta un nodrošina darba vietas un labklājību desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju, tādēļ mēs Zemkopības ministrijā strādājam, lai meži tiktu apsaimniekoti ilgtspējīgi, nodrošinot gan ienākumus, gan atpūtas iespējas Latvijas iedzīvotājiem," norāda zemkopības ministrs Armands Krauze. 

“Forest Europe” ir sadarbības platforma Eiropas valstu ministriem ar mērķi veicināt mežu apsaimniekošanas pielāgošanos mainīgajiem klimatiskajiem un vietas apstākļiem, kā uzturēt mežu un meža nozares noturību un potenciālu Eiropas līmenī. 

Pasākumā piedalījās 37 ministri un augsta līmeņa pārstāvji, divas novērotājvalstis, 20 novērotājorganizacijas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI