DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

B. Braže: atbalsts eksportējošiem uzņēmējiem un ārvalstu investīciju piesaiste ir ārlietu dienesta prioritāte

No 2024. gada 2. līdz 4. oktobrim norisinās astotās Ārlietu ministrijas ikgadējās ekonomikas mācības Latvijas diplomātiem ārvalstīs. Apmācību mērķis ir sniegt padziļinātu ieskatu Latvijas ekonomikas aktualitātēs un norisēs, kā arī veicināt diplomātu un Latvijas uzņēmēju sadarbību.

Ņemot vērā vēstniecību lomu kontaktu veidošanā, investīciju piesaistē un uzņēmumu interešu aizstāvību strīdus jautājumos, īpaši svarīga ir regulāra informācijas un pieredzes apmaiņa.

Mācību programma ietver tādas tēmas kā Latvijas prioritātes eksportā un prioritātes investīciju piesaistē – atjaunojamās enerģijas jomā, kā arī transporta un loģistikas nozarē. Nozaru eksperti informēs par aktuālo aizsardzības industriju attīstībā Latvijā un sadarbības projektiem, investīciju piesaisti zaļajai enerģijai, un ES Kopējās tirdzniecības politikas sniegtajām iespējām un atbalsta instrumentiem.

Ārlietu ministre Baiba Braže, uzrunājot mācību dalībniekus, sacīja: “Eksports ir viens no Latvijas ekonomikas stūrakmeņiem. Atbalsts uzņēmējiem ārējo tirgu apgūšanā un ārvalstu investīciju piesaiste Latvijai ir viena no galvenajām ārlietu dienesta prioritātēm. Vēlos uzsvērt, ka savu pienesumu ekonomikai no ārlietu dienesta sagaida ne tikai uzņēmēji, bet arī kolēģi Saeimā un valdībā. Ekonomika ir arī manis kā ministres liela prioritāte, tāpēc sagaidu aktīvu darbu un rezultātu no vēstniecībām”.

Vienlaikus ministre aicināja vēstniecību kolēģus sniegt savu redzējumu par prioritātēm rezidences valstīs, sniegt idejas un priekšlikumus rīcībai, jo strādājot tur, vislabāk var redzēt nozares un tēmas, kurās Latvijas piedāvājuma ir lielākais potenciāls.  

Mācību dalībnieki kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas eksportētāju asociāciju "The Red Jackets" diskutēs par sadarbības formām, instrumentiem un metodēm labākai Latvijas ārējo ekonomisko interešu īstenošanai.

Ik gadu mācību laikā dalībnieki iepazīst uzņēmumus kādā valsts reģionā, šogad tā būs Kurzeme. 3. oktobrī dalībnieki dosies uz Ventspils speciālo ekonomisko zonu, kā arī paredzēta diplomātu un uzņēmēju kontaktbirža, kurā būs iespēja tikties personīgi ar vairāk nekā 20 uzņēmumu pārstāvjiem. Plānotas vizītes SIA “HansaMatrix”, SIA “Bio-Venta”, kā arī Ventspils ostas industriālajā parkā.

Savukārt 4. oktobrī diplomāti ar uzņēmējiem tiksies kontaktbiržā Liepājā, iepazīs Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmumus SIA Syfud, SIA “Green Fields Factory” un SIA “Caljan”, kā arī Liepājas ostas un Karostas industriālo teritoriju.

Mācībās piedalās diplomāti, kas ikdienā strādā ar ekonomisko attiecību veicināšanu un sadarbības veidošanu. Reģionālajā vizītē dalībniekus uzņems Ventspils valstspilsētas pašvaldība, Ventspils brīvostas speciālās ekonomiskās zonas, Liepājas centrālās administrācijas un Speciālās ekonomiskās zonas pārstāvji.

Šogad Latvijas diplomātu mācībās pulcējās vairāk nekā 35 diplomāti no 35 valstīm, kurās ir Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības.

Ārlietu ministrija pateicas Ventspils valstspilsētas pašvaldībai un Liepājas centrālās administrācijas partneriem par līdzdalību un atbalstu mācību programmas tapšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI