DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Hosams Abu Meri augsta līmeņa sanāksmē ANO: Antimikrobiālā rezistence nepazīst robežas 

Pēc ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa pasākumiem Ņujorkā, kurā piedalījās arī veselības ministrs Hosams Abu Meri, iezīmējušies starpvalstu sadarbības virzieni pieredzes apmaiņai veselības aprūpes organizēšanas jomā. Ņujorkā ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros veselības ministrs Hosams Abu Meri sacīja arī uzrunu plenārsēdē un vadīja vienu no paneļdiskusijām. 

Ceturtdien, 26. septembrī, asamblejas ietvaros notika augsta līmeņa sanāksme par antimikrobiālo rezistenci (AMR), kas bija vērsta uz globālo centienu pastiprināšanu, lai samazinātu antibiotiku rezistences veidošanās riskus — vienu no mūsdienu medicīnas izaicinājumiem, kas būtiski ietekmē ārstēšanas procesus. Eiropas Savienībā katru gadu vairāk nekā 35 000 cilvēku mirst no infekcijām, kuras izraisa pret antibiotikām rezistenti mikroorganismi. Savā uzrunā veselības ministrs Hosams Abu Meri akcentēja, ka Latvija seko PVO vadlīnijām, kas nosaka nepieciešamību koordinēt darbību veselības, lauksaimniecības, zinātnes, ekonomikas un vides jomā. AMR riski tiek vadīti veicinot saprātīgu antibiotiku lietošanu, profilaktiski novēršot infekciju izplatību, palielinot veselības nozares un sabiedrības zināšanas. “Starptautiskā sadarbība ir ārkārtīgi būtiska, jo AMR nepazīst robežas. Eiropas reģions pašlaik saskaras ar pieaugošiem riskiem, ko izraisa Krievijas iebrukums Ukrainā, un no tā izrietošā ietekme arī veselības jomai. Vēlos uzsvērt Baltijas un Ziemeļvalstu veiksmīgo sadarbību AMR jomā, kas ļauj mūsu ekspertiem ātri apmainīties ar informāciju. Ar Zviedrijas atbalstu Latvijas speciālisti ir izstrādājuši digitālu platformu veselības aprūpes darbiniekiem, lai veicinātu saprātīgu antibiotiku lietošanu — tā ir labā prakse, ar kuru esam gatavi dalīties," uzrunā akcentēja Hosams Abu Meri. 

Plenārsesijas laikā dalībvalstis vienojās par politisku rezolūciju, kas nosaka prioritārās darbības AMR jomā. Pasaules Veselības organizācija prezentēja stratēģiju nākamiem gadiem, izvirzot četras galvenās prioritātes: infekciju profilakse, piekļuve diagnostikai un ārstēšanai, informācijas pieejamība, pētniecība un inovācijas, kā arī efektīva pārvaldība un ilgtspējīga finansēšana. ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros notika arī Zviedrijas un PVO augsta līmeņa pasākums par antimikrobiālo rezistenci, kā arī ASV rīkots augsta līmeņa pasākums par sintētiskajām narkotikām, ko atklāja ASV prezidents Džo Baidens. 

Ministrs vizītes laikā tikās arī ar PVO pārstāvjiem, bet ar vairāku valstu amatpersonām  notika divpusējas tikšanās. Ar Ukrainas veselības ministra vietnieku Sergeju Dubrovu pārrunāts nepieciešamais atbalsts un vajadzības Ukrainai. Ministrs uzsvēra Latvijas ārstniecības iestāžu iesaisti Ukrainā cietušo karavīru rehabilitācijā, kas ir paplašināta un tiek sniegta lielākam ievainoto karavīru skaitam. Lai apspriestu starpvalstu sadarbības iespējas veselības aprūpes jomās, piemēram, veicinātu veselības tūrismu, pārņemtu pieredzi veselības datu digitalizācijā un digitālās veselības jomā kopumā, apspriestu primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu, Hosams Abu Meri aizvadīja divpusējās tikšanās ar Kataras sabiedrības veselības ministri, Alžīrijas veselības ministru,  Irākas ārlietu ministru, AAE ārlietu ministru, Saūda Arābijas veselības ministra vietnieku. 

Veselības ministra vizīte un dalība ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa pasākumos veselības jomā ilga no 23.septembra līdz 28.septembrim. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI