DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Daugavpils siltumtīkli” pieckārt samazina privāto siltumražotāju jaudas un atklāj vēl vienu jaunu šķeldas katlumāju

Publicitātes foto

23. septembrī Daugavpilī, Silikātu ielā svinīgi atklāta jauna koksnes šķeldas katlumāja, kas uzbūvēta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansiālo atbalstu. Salīdzinot ar 2021. gadu, siltumenerģijas īpatsvars, ko “Daugavpils siltumtīkli” iepērk no privātajiem ražotājiem, ir sarucis no 57% līdz 12% pērn. Jaunizbūvētā katlumāja ir viena no pilsētas enerģētiskās drošības stratēģijas neatņemamām daļām.

Uz to, ka situācija ar iepirktās siltumenerģijas proporcionālo sadalījumu apdraud Daugavpils enerģētisko neatkarību, Valsts kontrole norādīja vēl pirms 8 gadiem. Savā atzinumā revidenti uzsvēra, ka, ar katru gadu palielinot iepirktās siltumenerģijas apjomus un samazinot pašu ražotos apjomus, nav izvērtēti visi iespējamie ilgtermiņa riski un ieguvumi.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs  Andrejs Elksniņš norāda: “Daugavpils vēsturiski bija nostādīta uz ceļiem tādā situācijā, kad, pēc būtības, viss tika orientēts tikai uz to, lai mēs iepirktu siltumenerģiju no privātiem uzņēmējiem. Vēl 2016. gadā Daugavpils saņēma par to brīdinājumu no Valsts kontroles. Kopš tā laika mēs sākām darboties pie enerģētiskās drošības risinājumiem. Pēdējo 5 gadu laikā mēs izbūvējām Daugavpilī divas lielas šķeldu katlumājas, TEC-3 un TEC-2 teritorijā ar kopējo jaudu vairāk nekā 60 MW, kas šobrīd mums ļauj izmantot vairākus energoresursus un izvēlēties starp lētākajiem: ja lētāka ir dabasgāze, mēs kurinām ar dabasgāzi, lētāka šķelda – mēs kurināmies ar šķeldu, ja lētāks ir propāns-butāns, kā tas bija pagājušogad, mēs kurināmies ar propānu-butānu. Šobrīd Daugavpils siltumtīkliem ir mugurkauls, ir sava stāja, un Daugavpils absolūti var izdzīvot bez privāto siltuma piegādātāju piedāvājuma.”

Šķeldas katlumājas izbūve SC-3 pirms diviem gadiem ļāva ievērojami samazināt iepirktās siltumenerģijas daudzumu, bet jau šogad pilsēta par 100% gatava nodrošināt visu nepieciešamo siltumenerģiju PAS “Daugavpils siltumtīkli” spēkiem. Un liela loma tajā ir tieši jaunajai katlumājai SC-2, kas pavasarī sāka darboties testa režīmā, bet pašlaik nodrošina pilnīgi visu Daugavpilij nepieciešamo siltumenerģiju. Pārējās katlumājas tiks iedarbinātas līdz ar apkures sezonas sākumu. Plašāk par to stāsta PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko: “Šobrīd lielo pilsētu apvienotajā tīklā apgādā šī katlumāja, pilnīgi nodrošinot karstā ūdens ražošanu. Ziemā, atkarībā no tā, cik būs nepieciešams papildus siltumenerģijas, pieslēgsies citi siltumavoti, bet primāri tā būs šķeldas katlumāja, kas jau pāris gadus strādā 3. stacijas teritorijā, un tikai tad, kad šo jaudu pietrūks (ziemas mums mēdz būt bargas, kaut vai īsu brīdi, bet bargas), tad mēs pieslēgsim dabasgāzes jaudas.”

Jaunās katlumājas jauda ir 20 (+4,9) MW. Kopējās projekta realizācijas izmaksas ir 20 708 979,85 euro bez PVN.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI