DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Zinātnieku naktī LU varēs apmeklēt vairāk nekā 70 “zinātnisko staciju” 

FOTO - Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Piektdien, 27. septembrī, Eiropas Zinātnieku nakts 2024 laikā Latvijas Universitāte (LU) aicina ikviena vecuma zinātnes entuziastus uz Zinātnieku nakti LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā un citur. Vairāk nekā 70 “zinātniskajās stacijās” no plkst. 17.00 līdz 21.00 gaidāmi aizraujoši eksperimenti, tehnoloģiju izmēģinājumi un meistarklases, sarunas ar zinātniekiem, spēles un viktorīnas. 

Šogad Zinātnieku nakts pasākumi LU Akadēmiskajā centrā notiks divās ēkās. Dabas mājā atradīsies pasākuma galvenā skatuve, kur gaidāms īpašais šī gada jaunums – diskusijas ar zinātniekiem par viņu dzīves labirintiem. Sarunās pētniekus iztaujās diskusiju vadītāji, LU zinātņu prorektors asoc. prof. Guntars Kitenbergs un prof. Ivars Austers. Tāpat uz skatuves gaidāmas viktorīnas un balvu izlozes, un radio raidījuma "Vārduleja” ieraksts ar LU Latviešu valodas institūta ekspertēm Sandu Rapu un Aneti Ozolu.  

Pēc trim diskusijām ikviens apmeklētājs aicināts piedzīvot LU zinātnieku atklājumu un pētījumu prezentācijas. Varēs satikt kvantu fiziķi prof. Mārci Auziņu un uzzināt piecus stāstus par patiesi trakiem cilvēkiem un viņu patiesi trakajām idejām. Pēc tam LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Oļegs Krasnopjorovs un tenūrprofesore Inta Mieriņa prezentēs savus pētījumus. Visos ēkas stāvos, sākot no pagrabstāva līdz pat jumta korei, zinātkāros ar eksperimentiem un stāstījumiem gaidīs dabas pētnieki, medicīnas, humanitāro un sociālo jomu eksperti. 

Arī Zinātņu mājas septiņos stāvos Zinātnieku nakts laikā mājos visdažādāko jomu zinātnieki. Tā, piemēram, pirmajā stāvā varēs izmēģināt banānu klavierspēli un želejas bungu rīboņu, izlauzties no virtuālajām istabām un izmargot caur valodas, literatūras un folkloras labirintiem. Otrajā stāvā būs radīta īpaša LU Muzeja pilsētiņa, bet trešajā – Veselīga dzīvesveida skola. Stāvu augstāk varēs tuvāk iepazīt bioloģijas jomas smalkumus, bet piektajā un sestajā stāvā LU zinātnieki piedāvās ieskatu nebeidzami aizraujošajā fizikas pasaulē. Zinātņu mājas 7. stāvā būs iespēja atvilkt elpu, pasauli iepazīstot tuvāk ar matemātikas spēlēm, un veikt astroģeodēziskos mērījumus. 

Šogad Zinātnieku nakts Latvijas Universitātē notiks arī vairākās citās vietās Rīgā un Baldones un Rucavas pagastos. Īpašus notikumus savās “mājās” sarūpējuši arī LU Cietvielu fizikas institūts Ķengaragā, LU Lībiešu institūts, LU Humanitāro zinātņu fakultāte un humanitāro zinātņu pētnieki, un LU Nacionālā Zinātnes Platforma FOTONIKA-LV Centra rajonā, un LU Bioloģijas institūts Pārdaugavā. LU Astronomijas institūts gaidīs apmeklētājus Baldones Astrofizikas observatorijā, kur demonstrēs, kā senatnē jūrnieki un ceļinieki noteica ziemeļu virzienu, un piedāvās ieskatu Ziemeļu un Dienvidu puslodes zvaigznājos. Savukārt LU Bioloģijas institūta Papes Ornitoloģisko pētījumu centrs ikvienu gaidīs apgredzenot noķertos putnus, vērot putnus starmeša gaismā un ar ultraskaņas detektoru mēģināt uztvert migrējošo sikspārņu saucienus. Dalībai šajos notikumos pētnieki aicina pieteikties iepriekš, rakstot uz e-pastu oskars.keiss@lu.lv. 

Visas Zinātnieku nakts aktivitātes ir bezmaksas, tās piemērotas visai ģimenei - gan lieliem, gan maziem, neatkarīgi no vecuma. Pasākuma programma ir pieejama LU tīmekļvietnē.  
 
Par Zinātnieku nakti 

Ik gadu septembra pēdējā piektdienā notiek Eiropas Zinātnieku nakts, kas ir Eiropas līmeņa pasākums zinātnes un to sasniegumu popularizēšanai. Plašākai sabiedrībai tiek atvērtas augstskolas, universitātes un zinātniskie institūti, lai ikviens interesents var tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās.  

Uzzini vairāk un iepazīsties ar visu zinātnisko institūciju daudzveidīgajām programmām un pasākumu vietām: https://ej.uz/ZinātniekuNakts2024 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI