DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Veikts apjomīgs Ziemeļu un Baltijas valstu krīzes simulācijas vingrinājums

Ziemeļu un  Baltijas valstu finanšu stabilitātes institūcijas ir veikušas apjomīgu finanšu krīzes simulāciju Ziemeļu un Baltijas valstu reģionā. Krīzes simulācijā piedalījās gandrīz 450 dalībnieki, kas pārstāvēja Latviju, Dāniju, Igauniju, Somiju, Islandi, Lietuvu, Norvēģiju un Zviedriju, kā arī  piedalījās Eiropas Savienības iestādes (Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā Banka, Vienotā noregulējuma valde un Eiropas Banku iestāde). Krīzes simulācijas  pasākumu novēroja arī Starptautiskais valūtas fonds.

Uzdevums tika izstrādāts saskaņā ar klasisko krīzes stresa testa scenāriju, kurā piedalījās trīs hipotētiskas finanšu institūcijas.  Bankas tika vadītas caur trīs scenārija daļām, kas ir daļa no tradicionālā krīzes pārvarēšanas procesa, tas ir, no parastā biznesa modeļa līdz stabilizēšanai, ieskaitot likviditātes nodrošināšanu, otrkārt no stabilizēšanas posma līdz noregulējumam ar uzraudzības iestādēm un, visbeidzot, no krīzes noregulējuma fāzes atpakaļ pie standarta biznesa modeļa.

Mācību mērķis bija pārbaudīt iestāžu krīzes pārvarēšanas kompetences un spēju pieņemt saskaņotus lēmumus vidē ar augstu nenoteiktības līmeni un laika spiediena apstākļos. Nākamo nedēļu laikā uzraudzības iestādes izvērtēs gūtās mācības. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, dalībnieki atjauninās krīžu vadības rokasgrāmatas, lai vēl vairāk uzlabotu krīzes vadības sistēmu Ziemeļu un Baltijas valstu reģionā.

2023. gadā tika izveidota sagatavošanas komanda Ziemeļu un Baltijas valstu finanšu stabilitātes grupas (NBSG) ietvaros, ko vada noregulējuma struktūra Dānijā - Finansiel Stabilitet. Mācību sagatavošanā grupu konsultēja konsultāciju uzņēmums Oliver Wyman. Krīzes noregulējuma institūcija NBSG sastāv no astoņu Ziemeļu un Baltijas valstu Finanšu ministrijām, centrālajām bankām, uzraudzības un noregulējuma iestādēm. Ziemeļu un Baltijas valstis ir vienojušās NBSG ietvaros veikt regulāras finanšu krīzes simulācijas mācības arī turpmāk. Vairāk informācijas zemāk norādītajā saitē:

 Nordic Baltic Crisis Simulation Exercise, 2024 (fs.dk)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI