DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Ginta Zilbaloža "Straume" izvirzīta Eiropas Parlamenta LUX balvai

Šodien Strasbūrā, Eiropas parlamentā, preses konferencē tika nosauktas piecas filmas, kas izvirzītas prestižajai Eiropas Parlamenta LUX skatītāju balvai (LUX Audience Award 2025). Starp izvirzītajām filmām pirmo reizi LUX balvas vēsturē ir arī Latvijas filma – Ginta Zilbaloža animācija “Straume”.

Latviešu režisora Ginta Zilbaloža “Straume / Flow”  ir vienīgā balvai izvirzītā animācijas filma, to līdzās pārējām nominantēm izvēlējās īpaša ekspertu komisija. Tālākajos mēnešos līdz pat 2025. gada pavasarim gan skatītāji, gan Eiropas Parlamenta deputāti varēs vērtēt filmas balsojot; šajā laikā Eiropas Parlaments organizē filmu bezmaksas seansus visās 27 dalībvalstīs (pērn LUX balsojumā iekļautās filmas tika demonstrētas vairāk nekā 700 seansos, piedaloties vairāk nekā 70 000 skatītājiem). (Plašāka informācija par LUX balvas norisēm – Eiropas parlamenta mājaslapā ŠEIT.)

LUX skatītāju balvu ik gadu kopīgi piešķir Eiropas Parlaments un Eiropas Kinoakadēmija sadarbībā ar Eiropas Komisiju un kinoteātru tīklu Europa Cinemas. Balva godina Eiropas kino, un tās mērķis ir piesaistīt plašāku Eiropas sabiedrību un runāt par sabiedrībai svarīgiem tematiem, kas atspoguļo mūsu kopīgās Eiropas vērtības. Iepriekš LUX balvai nominētas filmas, ko veidojuši daudzi starptautiski pazīstami režisori – Aki Kaurismeki, Lūkass Donts, Rūbens Estlunds, Tomass Vinterbergs u. c.

Šogad balvai izvirzītas pasaulē jau titulētas filmas no Grieķijas, Francijas, Latvijas, Ukrainas un Beļģijas – kopā ar Ginta Zilbaloža Straumi arī grieķu režisores Sofia Exarchou spēlfilma Animal (kas nupat bija iekļauta Lokarno festivāla konkursā), franču režisores Mati Diopas Dahomey (kas šogad saņēma Zelta lāci Berlinālē un oktobrī būs skatāma Riga IFF programmā), ukraiņu režisores Oksanas Karpovičas dokumentālā filma Intercepted (kas septembra sākumā Rīgā bija skatāma Baltic Sea Docs programmā) un beļģu režisora Leonardo van Dijl spēlfilma Julie Keeps Ouiet (Beļģijas pieteikums ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars). Plašāka informācija par balsojumam izvirzītajām filmām – Eiropas parlamenta mājaslapā ŠEIT. LUX skatītāju balvu iegūs filma, kas no sabiedrības un EP deputātiem būs saņēmusi visaugstāko kopējo vērtējumu; uzvarētāja tiks paziņota LUX skatītāju balvas pasniegšanas ceremonijā Eiropas Parlamentā 2025. gada aprīlī.

“Esmu ļoti pagodināts, ka filma Straume izvēlēta kā viena no piecām filmām, kas pretendē uz LUX skatītāju balvu. Man kā režisoram gandrīz svarīgāk par pašu balvas nomināciju ir tas, ka šīs balvas programmā Straume tiks ļoti plaši izrādīta kinoteātros visā Eiropā, turklāt tai tiks veltīta īpaša mārketinga un publicitātes kampaņa,” atzīst filmas režisors Gints Zilbalodis, kurš klātienē viesojās Strasbūrā, Eiropas Parlamenta pasākumā, kas veltīts balvai izvirzītajām filmām.

“Jau šobrīd filma Straume ir kļuvusi par visu laiku apmeklētāko Latvijas animācijas filmu kinoteātros, pulcējot gandrīz 50 000 skatītāju visā Latvijā. Filma ieguvusi ļoti plašu dažādu vecumu skatītāju mīlestību, un mēs ceram, ka skatītāji turpinās nākt uz kino, jo mūsu filma ir lielā ekrāna piedzīvojums. Priecājamies, ka filmu turpina novērtēt arī starptautiski, turklāt nonākt šajā tikai piecu Eiropas filmu lokā animācijas filmai no nelielas valsts ir milzīgs pagodinājums, bet arī apliecinājums mūsu kinoindustrijas spēkam un potenciālam,” saka filmas producents Matīss Kaža.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma komentē: “Latvijas animācijas filmas  nominēšana LUX balvai ir unikāls gadījums Latvijas kino vēsturē, un tas akcentē gan konkrētās filmas māksliniecisko spēku, tajā iekodētā vēstījuma humānismu un universālismu, gan arī filmas producēšanas jaudu. Pilnmetrāžas animācijas filmas ir viens no resursu ietilpīgākajiem filmu veidiem – gan darba, gan finansiālo ieguldījumu ziņā –, tālab varam lepoties,  ka šādu rezultātu ar Nacionālā Kino centra atbalstu izdevies sasniegt  jaunās paaudzes Latvijas filmu veidotājiem. Turklāt filmas Straume nominācija LUX balvai ļaus ar šo filmu iepazīties visās Eiropas valstīs, burtiskā nozīmē demonstrējot kino spēku nest savas valsts vārdu pasaulē.”

Animācijas filma Straume ir aizraujošs 3D animācijas tehnikā veidots stāsts par individuālistu Kaķi, kurš lielu plūdu laikā ir spiests pamest savas mājas un patverties nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu jaunajā un cilvēku neapdzīvotajā pasaulē, Kaķim būs jāmaina savi paradumi un jāsadarbojas ar Suni, Kapibaru, Lemuru un Putnu.

Latvijā filmu Straume sadarbībā ar Baltic Content Media turpina demonstrēt kinoteātros, kur tā kopumā pulcējusi jau gandrīz 50 000 skatītāju nepilnu trīs nedēļu laikā.

Filmu Straume finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eurimages, Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas Arte un Canal+, arī dažādi reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma veidota kā trīs valstu kopražojums, sadarbojoties studijām Dream Well Studio (Latvija), Sacrebleu Productions (Francija) un Take Five (Beļģija).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI