DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Notiks remigrācijai veltīta gada domnīca

Šī gada 19.septembrī Rīgas plānošanas reģions kopā ar Rīgas domi rīko remigrācijai veltītu gada domnīcu par aktuālajām tendencēm, kurā šoreiz akcents tiek likts uz remigrācijas politikas nākotnes izaicinājumiem, Rīgu un tās sniegtajām iespējām remigrantiem, uzņēmējdarbības atbalsta programmu, veselības pakalpojumu saņemšanu Latvijā, kā arī remigrantu iespējām atgriežoties brīvprātīgi iestāties Nacionālajos bruņotajos spēkos.

“Atgriešanās process pēc daudziem nodzīvotiem gadiem ārvalstīs ir garš. Daudzas lietas Latvijā šo gadu laikā ir mainījušās. Tāpēc ik gadu rīkojam remigrācijai veltītas domnīcas, kurās eksperti, politikas veidotāji un paši remigranti dalās ar būtisku informāciju, kas palīdzēs citām ģimenēm šo atgriešanās procesu padarīt vieglāku,” norāda Rīgas plānošanas remigrācijas koordinatore Daina Šulca. Kopumā kopš programmas ieviešanas 2018.gadā Rīgas reģionā ar remigrācijas koordinatora atbalstu atgriezušās ap 1600 personas. Tuvākajos gados ar programmas starpniecību uz Rīgas reģionu plāno atgriezties vēl 368 ģimenes, no kurām puse ir ģimenes ar bērniem.

Domnīca notiks jau sesto gadu 

Domnīcu atklās Edvards Ratnieks, Rīgas vicemērs un Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs, kas uzsver, cik svarīga valsts politikas veidošanā ir remigrācija pretstatā imigrācijai.

Ievadā Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Vita Ziemele iepazīstinās ar uzņēmējdarbības un darba vietu konkursu remigrantiem.

Domnīca sastāv no četriem paneļiem, kas veltīti konkrētai tematikai.

Pirmais panelis būs par remigrācijas tagadni un nākotni, kā arī remigrāciju vs imigrācijai. Šajā panelī Centrālās statistikas pārvaldes eksperte Ance Ceriņa dalīsies ar jaunāko statistiku par tiem, kas atgriežas, ieskicējot to portretu. Latvijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Zanda Grauze iepazīstinās ar valsts sadarbības veidošanu ar latviešu diasporu pasaulē un remigrācijas vietu kopējā diasporas plānā. Savukārt vispopulārākā diasporas portāla "Latviesi.com" vadītājs Indulis Bērziņš pastāstīs, kādas ir ārvalstīs dzīvojošo latviešu intereses un arī problemātika, ko atklāj portāla ikdienas lietotājs.

Otrais panelis tiks veltīts Rīgai, jo uz to atgriežas visvairāk ārvalstīs dzīvojošo iedzīvotāju. Fredis Bikovs, Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūras “Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra” direktors, pastāstīs par Rīgas pašvaldības remigrācijas atbalstu augsti kvalificētiem speciālistiem programmu un rezultātiem. Savukārt Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra pārstāve Daira Bite pastāstīs par rīdzinieku iespējām iesaistīties Rīgas apkaimju dzīvē.

Trešajā panelī par valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem un mediķu atgriešanos eksperti izglītos par mūsu medicīnas sistēmu un iespējām tiem, kas atgriežas. Nacionālā veselības dienesta pārstāves Lāsma Matjuka un Simona Daude pieskarsies tādām tēmām kā valsts apmaksāti medicīnas pakalpojumiem un kā remigrantam tos saņemt, kā arī kompensējamās zāles un valsts veselības apdrošināšana.

Savukārt ceturtajā panelī Rihards Rozenbaums, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks, iepazīstinās ar alases kritērijiiem, stājoties NBS, un priekšrocībām Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un viņu ģimenēm.

Atgriešanās stāsti pakārtoti tēmām

Katrā no paneļiem varēs iepazīties ar remigrantu stāstiem. Par atgriešanos no Lielbritānijas un dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos pastāstīs Ojārs Ekšteins, Nacionālo bruņoto spēku gaisa spēku karavīrs.

Anna Saliņa, Plaušu slimību klīnikas vadītāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, pēc piecu gadu pieredzes pneimonoloģijas klīnikā un pētniecībā Bāzeles Universitātes slimnīcā Šveicē atgriezās Latvijā un izveidoja šeit veiksmīgu ārsta karjeru.

Ar savu stāstu piedalīsies arī Rīgas diasporas relokācijas atbalsta programmas saņēmēja, finansiste – grāmatvede Linda Drevinska.

Savukārt Emīls Linga ārzemēs vadīja Reikjavīkas latviešu skolu, bet tagad ir veiksmīgs uzņēmējs Ķekavas novadā.

Sekot līdzi varēs tiešraidēs Facebook

Domnīcai ikviens varēs sekot līdzi attālināti 19.septembrī no pulksten 9.30 – 15.00 Latviesi.com Facebook lapā - https://www.facebook.com/latviesicom un Rīgas plānošanas reģiona Facebook lapā - https://www.facebook.com/rigasplanosanasregions/.

Klātienē tā notiks Rīgas domes ēkā, Rātslaukumā.

Remigrācijas koordinatora projekts sadarbībā ar plānošanas reģioniem iesākās 2018. gada martā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu. Projekta ietvaros remigranti atgriežas visās deviņās reģiona pašvaldībās - Ādažos, Jūrmalā, Ķekavā, Mārupē, Olainē, Rīgā, Ropažos, Salaspilī un Siguldā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI