DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pēc trīs karjeru rekultivācijas – augs jauns mežs un izveidota labiekārtota ūdenstilpne

Publicitātes foto.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic trīs derīgo izrakteņu ieguves vietu – “Renda-1989.g.”, “Renda-3, 1. laukums” un “Renda-3, 2. laukums” – rekultivāciju Kuldīgas novadā. Pēc rekultivācijas darbiem, atbilstoši ieguves projektam, 8,8 hektāru platībā tiks stādīts jauns mežs un 0,6 ha platībā – labiekārtota ūdenstilpne.

Atradnēs jau kopš 2004. gada iegūti smilts un smilts-grants resursi kopumā vairāk nekā 200 000 m³ apjomā. Derīgie izrakteņi izmantoti valsts un pašvaldību ceļu būvniecībā un to uzturēšanā.

“LVM Zemes dzīles” atradnēs “Renda-3, 2. laukums” un “Renda-1989.g.” bija pieejami arī smilts-grants resursi, kur tika veikti drupinātas grants ražošanas darbi. To ietvaros notika grants sijāšana, akmeņu drupināšana un maisījumu gatavošana, atbilstoši gan VSIA "Latvijas Valsts ceļi", gan LVM autoceļu būvdarbu specifikācijām. Laikā no 2017. līdz 2022. gadam ir sagatavoti drupinātas smilts-grants maisījumi vairāk nekā 35 000 m3 apjomā. Ar šādu drupinātas grants apjomu ir iespējams atjaunot segumu meža ceļiem vismaz 75 km garumā.

Rekultivācijas darbu gaita

Atbilstoši projektam atradnē “Renda-1989.g.” veikta derīgo izrakteņu ieguve arī zem gruntsūdens līmeņa. Ieguves darbiem noslēdzoties, šajā platībā ierīkota ūdenstilpne aptuveni 0,6 ha platībā. Tā kā atradnes “Renda-1989.g.” un “Renda-3, 1. laukums” robežojas viena ar otru, tas atviegloja rekultivācijas darbu organizēšanu un ļāva optimizēt darbu un tehnikas pārvietošanas izmaksas.

Rekultivācijas darbus būtiski ietekmēja laikapstākļi. “Paaugstināta nokrišņu daudzuma ietekmē, platības ar mālainām gruntīm pārvēršas dubļu vannās un grunts transportēšana pat ar jaudīgu, modernu tehniku kļūst par izaicinājumu. Lielu atbalstu grunts pārvietošanas un lielu platību planēšanā sniedza kāpurķēžu buldozera izmantošana,” par rekultivācijas darbu gaitu stāsta “LVM Zemes dzīles” ražošanas eksperts Uldis Razgalis.

Visās atradnēs rekultivācijas darbu ietvaros ir veikta nogāžu un teritorijas izlīdzināšana, planēšanas darbi 8,8 ha platībā, kā arī demontēts atradņu aprīkojums – robežzīmes, vārti un informatīvās zīmes.

rekultivacija

“Atradnei “Renda-3, 2. laukums” Kuldīgas novada pašvaldība sasauca rekultivācijas komisiju, kurā piedalījās pašvaldības, Valsts vides dienesta un licences turētāja pārstāvji. Tika novērtēta izpildīto darbu atbilstība projektam un platība tika atzīta par rekultivētu, gatavu nodošanai meža ieaudzēšanai,” skaidro “LVM Zemes dzīles” ražošanas eksperts Uldis Razgalis.

Rekultivācija ir daļa no atbildīgas un ilgtspējīgas derīgo izrakteņu ieguves, kas ļauj efektīvi apsaimniekot LVM valdījumā esošās zemes, tirgū piedāvājot tautsaimniecībai nepieciešamos zemes dzīļu produktus un palielinot apsaimniekoto zemju vērtību. LVM apsaimnieko vairāk nekā 100 minerālo materiālu ieguves vietas, kuras atrodas visā Latvijas teritorijā. Karjeru izveides vietas tiek rūpīgi izvēlētas, lai nodrošinātu uzņēmuma un tautsaimniecības vajadzību pēc smilts, smilts-grants un citiem derīgajiem izrakteņiem un vienlaikus to ieguve neradītu risku videi. Derīgo izrakteņu ieguves vietās LVM piedāvā sagatavot minerālo materiālu maisījumus atbilstoši pasūtītāja vēlmēm, ievērojot derīgo izrakteņu ieguves vietā pieejamos resursus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI