DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Piešķirs papildu atļaujas staltbriežu medīšanai

Publicitātes foto.

Lai mazinātu staltbriežu postījumus lauksaimniecībai un mežsaimniecībai, Valsts meža dienests atsevišķās vietās piešķirs medību tiesību lietotājiem papildus staltbriežu medību atļaujas līdz 30% apmērā no aprēķinātā staltbriežu limita. Dienests aicina medību tiesību īpašniekus un lietotājus ziņot par staltbriežu postījumiem, izmantojot lietotni “Mednis”.

Daudzviet Latvijā ir pieņemti lēmumi par staltbriežu skaita samazināšanu, lai medījot pasargātu lauksaimniecības kultūras un jaunās mežaudzes no šo dzīvnieku postījumiem. Tādēļ uzskaites vienībās, kurās ir pieņemts lēmums par staltbriežu skaita ierobežošanu, Valsts meža dienests ir nolēmis piešķirt papildus staltbriežu medību atļaujas atsevišķiem medību tiesību lietotājiem vai to sadarbības grupām.

Atļaujas tiks piešķirtas līdz 30% apjomā no iepriekš aprēķinātā pieļaujamā staltbriežu nomedīšanas apjoma un atbilstoši šo dzīvnieku populācijas struktūrai, taču nepārsniedzot Valsts meža dienesta novērtēto staltbriežu skaitu konkrētajā uzskaites vienībā. Atļaujas medību tiesību lietotājiem vai to sadarbības grupām tiks pievienotas Meža valsts reģistrā, kur tās būs pieejamas pēc valsts nodevas apmaksas.

Valsts meža dienests aicina medību tiesību īpašniekus un medību tiesību lietotājus sniegt operatīvu informāciju par svaigi konstatētajiem staltbriežu postījumiem lauksaimniecības kultūrām un mežaudzēm, izmantojot Meža valsts reģistra funkcionalitātei atbilstošo mobilo lietotni “Mednis”. Tas nepieciešams, lai dienests iegūtu datus par staltbriežu nodarīto postījumu apjumu un novērtētu īstenoto atvieglojumu efektivitāti.

Par staltbriežu medību organizēšanu iecirkņos, kur to medības nav atļautas

Pastāv medību iecirkņi, kuros staltbriežu medības nav atļautas, jo šo iecirkņu platības neatbilst medību likumdošanā noteiktajām staltbriežu medību prasībām. Ja šādos iecirkņos konstatēti būtiski staltbriežu postījumi, Valsts meža dienests aicina šos iecirkņus slēgt sadarbības līgumus staltbriežu medību organizēšanai ar blakus esošajiem medību tiesību lietotājiem.

Ja iecirknim tiek atteikta iespēja slēgt sadarbības līgumu, iecirkņa medību platībās ir veikti aizsardzības pasākumi pret staltbriežu postījumiem, taču postījumi joprojām turpinās, rīcība ir šāda:

  • Iecirkņa pārstāvis vēršas ar iesniegumu Valsts meža dienestā, atzīmējot iesniegumā, ka noslēgt sadarbības līgumu atteikts, ir veikti aizsardzības pasākumi, bet postījumi turpinās.
  • Valsts meža dienests pārbauda iesniegumā minēto informāciju un, ja tā atbilst faktiskajiem apstākļiem, vēršas medību koordinācijas komisijā ar lūgumu atļaut iecirknī staltbriežu medības saskaņā ar Medību likuma 29. panta ceturtās daļas 4. punktu.
  • Ja medību koordinācijas komisija piekrīt, Valsts meža dienests piešķir iecirknim staltbriežu govju un teļu (taču ne buļļu) medību atļaujas. Izsniegto atļauju skaits ir proporcionāls iecirkņa platībai pret kopējo staltbriežu nomedīšanas apjomu visā uzskaites vienībā, taču ne mazāk kā divas medību atļaujas.

Uzskaites vienības, kurās 2024./2025. gada medību sezonā pieņemts lēmums par staltbriežu populācijas ierobežošanu

Uzskaites vienības, kurās 2024./2025. gada medību sezonā pieņemts lēmums par staltbriežu populācijas ierobežošanu
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI