DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Konferencē spriedīs par klimata mērķu ietekmi uz meža nozares ilgtspēju un reģionu ekonomisko līdzsvaru

Biedrība “Latvijas Formula 2050” sadarbībā ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju, AS “Latvijas Finieris”, AS “Latvijas valsts meži”, SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, Zemkopības ministriju un Klimata un enerģētikas ministriju 13. septembrī, pulksten 10.00 “Latvijas Mobilais Telefons” biroja ēkā, Ropažu ielā 6, rīko augsta līmeņa ekspertu konferenci “Klimata mērķu ietekme uz meža nozares ilgtspēju un reģionu ekonomisko līdzsvaru”.

Pasākuma mērķis – plašā ekspertu lokā analizēt un izvērtēt meža nozares ilgtspēju Latvijā, ņemot vērā ekonomiskos, tehnoloģiskos un normatīvos aspektus, kā arī vēstures mācības un Eiropas Savienības Zaļā kursa stratēģijas perspektīvu, tiecoties atrast līdzsvarotu risinājumu nozares, reģionu attīstības un valsts izaugsmes interesēs. 

Komentējot apspriežamā temata aktualitāti AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis norāda: "Šis ir laiks, kad ir kritiski svarīgi pieņemt tādus lēmumus, kas ir PAR Latvijas ekonomisko dzīvotspēju, PAR drošu un labklājīgu valsti un sabiedrību. Lēmējvarai beidzot ir jānostājas PRET ilgstošu stagnāciju un atliktiem lēmumiem, tam pretī liekot aktīvu darbību un rīcību un beidzot uzņemoties riskus un atbildību, kas ir reģionu līdzsvarotas attīstības un valsts konkurētspējas interesēs. Ir laiks pieņemt izšķirošus lēmumus par mūsdienīgu bioekonomiku Latvijā kā ekonomikas virzītājspēku, apzinoties Latvijas unikālo resursu priekšrocības un pieejamību. Atbalstot un ieguldot cilvēkkapitāla un tehnoloģiju attīstībā, mēs spēsim nodrošināt produktivitāti un augstas pievienotas vērtības ekonomikas attīstību Latvijā. Nākotne sākas šodien, un katra diena, katrs lēmums, kas mūs attālina no rītdienas un attīstības, tuvina mūs vakardienai – stagnācijai un iznīcībai.”

Savukārt “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes priekšsēdētājs Juris Binde norāda: “Tehnoloģijas un inovācijas strauji pārveido pasauli – to, kas vakar vēl balansēja uz zinātniskās fantastikas robežas, šodien ir realitāte. Arī mežu nozarē tehnoloģijas ir kļuvušas par vienu no galvenajiem nozares izaugsmes faktoriem, īpaši rūpēs par ilgtspējas attīstības mērķiem. Jau vairākus gadus veiksmīgi tiek izmantota dronu tehnoloģija mežu kartēšanai, monitorēšanai un inventarizācijai, šobrīd ar digitālā dvīņa integrāciju ir iespējams veikt nepieciešamos analītikas un plānošanas darbus, tādējādi veicinot darba efektivitāti un produktivitāti. Esmu pārliecināts, ka tehnoloģiju un inovāciju sinerģija ir iespējama ikvienā nozarē, pateicoties tam tiek veicināta ne tikai pašas nozares, bet arī Latvijas valsts kopējā ekonomiskā attīstība un konkurētspēja. Lai to sasniegtu - ir jāveicina nozaru digitālā transformācija un virzība uz vienotu mērķi, izstrādājot pārskatāmu un koordinētu rīcības politiku gan nozaru ekonomiskās attīstības, gan ilgtspējas mērķu sasniegšanai.”

Runājot par nākotnes izaicinājumiem nozares tālākajā attīstībā, AS “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš uzsver: “Mežu atjaunošana ar kvalitatīviem stādiem un regulāra jaunaudžu kopšana ir  viens efektīvākajiem veidiem, kā mežs un mežsaimniecība palīdz mazināt klimata pārmaiņas.  Kopts, augošs mežs aktīvāk piesaista ogļskābo gāzi. Zinātnieki izpētījuši, ka jau šobrīd ražīgākās audzes uz katru hektāru spēj piesaistīt 10 līdz 12 tonnas CO2 gadā. Lai šādus rādītājus sasniegtu, ļoti svarīga ir ilgtspējīga un atbildīga meža apsaimniekošana visos cikla posmos, kas sākas ar selekcionētu un augstvērtīgu stādu izvēli un profesionālu un kvalitatīvu meža iestādīšanu. Tāpat nozīmīgu ieguldījumu globālo klimata pārmaiņu mazināšanā mežsaimniecība nodrošina ar atjaunojamiem resursiem siltumenerģijas ražošanai, piemēram, malku un šķeldu, kā arī izejmateriālu ilgtspējīgai, videi un cilvēkiem draudzīgai koka būvniecībai.” 

Konferences ar uzrunu uzstāsies Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis un Zemkopības ministrs Armands Krauze, priekšlasījumus sniegs Kokrūpniecības federācijas viceprezidents Kristaps Klauss, AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs, Latvijas Darba devēju konfederācijas padomes loceklis Uldis Biķis, Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Irbe, Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktors Andis Purs un AS “Latvijas valsts meži” mežsaimniecības plānošanas vadītājs Aigars Dudelis.

Pirmajā tematiskajā blokā “Meža nozares attīstības ekonomiskie un normatīvie aspekti” eksperti spriedīs par to kā veidot labu zemes izmantošanas un meža nozares rīcībpolitiku un procesa pārvaldību, kas balstās kvalitatīvā interdisciplinārā ekspertīzē un datos, orientējoties uz iesaistīto pušu ekonomisko un labklājības interešu optimālu ievērošanu.

Otrajā tematiskajā blokā “Zaļais kurss meža nozarē un reģionu attīstības izaicinājumi” īpaša uzmanība tiks pievērsta principiem un risinājumiem darbībā, īstenojot pārskatāmu, taisnīgu uz Latvijas reģionu attīstību vērstu mežrūpniecības un kokrūpniecības attīstības rīcībpolitiku.

Trešajā tematiskajā blokā “Tehnoloģiju potenciāls klimata mērķu īstenošanā meža nozarē” tiks izvērtēs tehnoloģijas, kas ir viens no galvenajiem meža nozares izaugsmes faktoriem, īpaši, rūpējoties par ilgtspējīgās attīstības mērķiem, tostarp – klimata mērķiem.

Konferences tematisko blokos ar prezentācijas sniegs un diskusijās piedalīsies Vidzemes Augstskolas padomes loceklis un vadošais pētnieks hist. Gatis Krūmiņš, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" direktors, vadošais pētnieks Jurģis Jansons, SIA “Latvijas Mobilais Telefons” Biznesa izaugsmes dienesta direktors Aigars Runčis, 14.Saeimas sekretāra biedrs Jānis Grasbergs, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents Jānis Pleps, biologs, zinātnieks un politiķis Indulis Emsis, SIA “Rīgas meži” valdes loceklis Jānis Ģērmanis, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesore Andra Zvirbule, AS “Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš, Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes dekāns Agris Ņikitenko, Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta vadošais pētnieks Dr.sc.ing. Uģis Cābulis, Siguldas novada pašvaldības priekšsēdētājs Linards Kumskis, kā arī vairāki dažādu nozaru un institūciju eksperti.

Konferences norisi un paneļdiskusijas vadīs “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes priekšsēdētājs Juris Binde, Banku augstskolas padomes loceklis, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes loceklis Andris Nātriņš, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors, Latvijas Biotehnoloģiju zinātņu universitātes padomes loceklis Artūrs Bukonts.

Konferencē piedalīsies vairāk nekā 70 valsts un nevalstisko institūciju pārstāvji.

Interesentiem konferences tiešraidi būs iespējams vērot LETA.lv  un rīkotāju sociālo tīklu kontos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI