DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz rudens tematisko ekskursiju un priekšlasījumu ciklu 

Rozentāla darbnīca.

FOTO: Gvido Kajons.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12) šoruden aicina apmeklēt tematiskās ekskursijas un priekšlasījumus, kas veltīti dažādiem Jaņa Rozentāla dzīves un daiļrades aspektiem. Laikposmā no 19. septembra līdz 24. oktobrim ceturtdienu vakaros notiks sešas ekskursijas un priekšlasījumi. 

20. gadsimta sākumā Alberta ielas 12. nama 9. dzīvoklis bija gleznotāja Jaņa Rozentāla un viņa sievas, somu dziedātājas Ellijas Forseles-Rozentāles ģimenes mājoklis. Tematisko ekskursiju un priekšlasījumu ciklā varēs vairāk uzzināt par dažādiem J. Rozentāla biogrāfijas un daiļrades aspektiem. Pasākumi noritēs muzejā, tomēr viena ekskursija vedīs arī pilsētas ielās, kur tiks stāstīts par gleznotāja dzīvesvietas tuvāko apkaimi un tās izmaiņām gadsimtu gaitā. 

Pirmais priekšlasījums “Pirms 130 gadiem no baznīcas iznākot. Jaņa Rozentāla diplomdarba tapšana” notiks jau 19. septembrī plkst. 18.00, un vēstīs par Jaņa Rozentāla studiju gadiem Pēterburgas Mākslas akadēmijā un par visslavenāko no mākslinieka gleznām – diplomdarbu “No baznīcas” (1894). 

Baznīca ir vieta, kur vienkopus sanāk ļaudis no dažādām sociālajām grupām. Dievkalpojums vieno bagātos, trūcīgos, vecos, jaunos, lauksaimniekus, amatniekus, studentus un ubagus – visu raibo un dažādo 19. gadsimta nogales latviešu sabiedrību. No baznīcas izejošo ļaužu plūsma savā daudzveidībā un gleznojuma patiesīgumā liecina arī par reālisma glezniecībai raksturīgo tieksmi uz objektīvas, neizskaistinātas īstenības atspoguļojumu. Taču glezna “No baznīcas” ir vēl kaut kas vairāk – tā manifestē jaunu sākumu latviskajā kultūrā, nacionālās profesionālās mākslas skolas veidošanos. Šogad aprit 130 gadi kopš šī izcilā mākslas darba tapšanas. 

Rudens ciklā pavisam tiks piedāvātas sešas tematiskās ekskursijas un priekšlasījumi: 

  • 19. septembris plkst. 18.00. Priekšlasījums un ekskursija muzejā “Pirms 130 gadiem no baznīcas iznākot. Jaņa Rozentāla diplomdarba tapšana”. 
  • 26. septembris plkst. 18.00. Ekskursija Rīgas ielās “Mākslas un arhitektūras pastaiga Klusajā centrā”. Iespēja piedalīties tikai ar iepriekšēju pieteikšanos, aizpildot anketu: https://forms.gle/1hJjFbc1S4RFyxdr6  
  • 3. oktobris plkst.18.00. Tematiskā ekskursija “Jaņa Rozentāla dzīvokļa leģendas. Ticami, maz ticami un neticami stāsti”. 
  • 10. oktobris plkst. 18.00. Tematiskā ekskursija “Glezniecība Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzeja ekspozīcijā”. 
  • 17. oktobris plkst. 18.00. Priekšlasījums “Rozentāls un Vikstrēms. Latviešu un somu māksliniekiem satiekoties”. 
  • 24. oktobris plkst. 18.00. Tematiskā ekskursija “Rozentālu jaunais dzīvoklis. 120 gadi kopš Jaņa Rozentāla ģimenes ienākšanas Alberta ielā”.

Ekskursiju ciklu vada Dace Vosa, Mg.Art. 

Biļešu cenas: Ekskursija vai priekšlasījums: 3.00 EUR, skolēniem, studentiem un senioriem 2.00 EUR. 

Tuvāka informācija: pa tālruni 67331641, 26586404 vai e-pastu: jrrbm@memorialiemuzeji.lv 

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums. Foto un video materiāli var tikt publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI