DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS un Finanšu ministrija uzsāk sarunas par nākamā gada budžetu 

Šī gada 22.augustā plkst. 9.00 notiks Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Finanšu ministrijas (FM) ikgadējās sarunas, kurās plānots diskutēt un vienoties par nākamā gada budžetu un budžeta ietvaru 2025.-2027.gadam. 

Sarunas vadīs LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un finanšu ministrs Arvils Ašeradens. 

Tikšanās laikā plānots runāt par aktuālo situāciju 2025.gada budžeta veidošanas procesā, pašvaldību finansiālo situāciju šogad un nodokļu ieņēmumu prognozēm pašvaldībām 2025.gadā, kā arī vidējā termiņā. Sarunās norisināsies diskusija par valsts budžeta dotāciju pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam nākamgad, valsts budžeta atbalstu pašvaldībām ar zemiem izlīdzinātiem ieņēmumiem, tai skaitā Latvijas Austrumu pierobežas pašvaldībām. 

Tāpat puses izskatīs jautājumu par plānotajām izmaiņām nodokļu politikā, tai skaitā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa politikā, izmaiņu ieviešanas termiņu un izmaiņu fiskālo ietekmi uz pašvaldību budžetu. LPS aicina runāt par kompensācijas mehānismi pašvaldībām, ja izmaiņu fiskālā ietekme uz pašvaldību budžetu ir negatīva. Vienlaikus paredzēts runāt par minimālās mēneša darba algas apmēru 2025.gadā un iespējamo izmaiņu fiskālo ietekmi uz pašvaldību budžetu. 

Sarunās plānots runāt par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm, jaunumiem Eiropas Savienības ekonomikas pārvaldības ietvars, kā arī par nepieciešamiem risinājumiem saistībā ar pašvaldību aizņēmumiem, tai skaitā Valsts kases valsts aizdevuma procentu likmes pārskatīšanas perioda un nosacījumu maiņu. 

Jau vēstīts, ka LPS pēdējo gadu īpaši akcentē ļoti saspringto šī gada situāciju pašvaldību budžetos, kas vairs nevar turpināties, jo pašvaldības ir nonākušas finanšu krīzē. Jau 3 gadus ir meklēts papildu risinājums pašvaldībām ar zemākajiem ieņēmumiem un gadu no gada šādu pašvaldību skaits ir audzis. Ja 2022.gadā papildu valsts dotāciju saņēma 6 pašvaldības, tad 2024.gadā tādas jau ir 19 pašvaldības. Tāpēc nekavējoties ir jārod ilgtermiņa risinājums stabilam un prognozējamam bāzes finansējumam pašvaldībām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI