DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Zemgales reģions – potenciālās ganības vienradzim

Īstenojot projektu “UnicornQuest”, kas apvieno 9 Eiropas Savienības valstis, cenšas rasts pieejas jauno uzņēmumu iespējām kļūt par vienradžiem. Augustā aizvadīta arī projekta iesaistīto pušu sanāksme, kurā pārstāvji no pašvaldībām un reģionālajām organizācijām uzzināja par projekta progresu un plānotajām turpmākajām aktivitātēm.

Var droši apgalvot, ka šobrīd projekts “UnicornQuest” ir uzņēmis apgriezienus. Pusotra gada laikā no uzsākšanas, aizvadītas 3 mācību vizītes, kurās iepazīta citu partneru pieredze vienradžu un topošo vienradžu uzņēmumu attīstībā un uzņēmējdarbības vides analīzē, kas ļauj saprast, kas katrā valstī palīdz jeb virza uzņēmumu līdz noteiktam statusam. Savukārt oktobrī projekta komanda dosies mācību vizītē uz Ligūrijas reģionu, Itālijā. Braucienos aktīvi iesaistītas arī ieinteresētās puses – katrā no 6 apmaiņas braucieniem piedalās 2 – 3 dalībnieki.

Viens no projekta mērķiem ir identificēt partneru labās prakses piemērus. Tie kopā ar projekta partneriem tiek izvēlēti un pēcāk ievietoti “Interreg Europe” programmas tīmekļa vietnē, kur ikviens var smelties iedvesmu un, iespējams, ieviest kādu no šīm praksēm arī savā reģionā. Zemgales plānošanas reģions ir iesniedzis 3 labākas prakses piemērus, kas uzskatāmi par darbībām uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, ar nosacījumu potenciālo vienradžu radīšanā. Ir izvirzītas šādas labās prakses:

  • “Biznesa nakts”- 3 dienu hakatons Zemgales reģiona vidusskolēniem vai profesionālo iestāžu audzēkņiem, kuri vēlas attīstīt prasmes uzņemties iniciatīvu, stratēģiski plānot, risināt problēmas un pieņemt lēmumus;
  • Zemgales Uzņēmējdarbības centrs kā daļa no Eiropas digitālo inovāciju centru tīkla. Tas palīdz veicināt digitālo uzņēmumu transformāciju, atbalsta esošo biznesa procesu uzlabošanu, un veicina digitālo risinājumu ieviešanu un izstrādi;
  • “Ideju kauss” - ikgadējs inovatīvu biznesa ideju konkurss, ko organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Konkursa mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunos uzņēmējus un novatorus Latvijā. Būtiski ir identificēt un attīstīt radošumu un dzīvotspējīgas biznesa idejas, kas potenciāli varētu kļūt par veiksmīgiem uzņēmumiem, tostarp vienradžiem.

Tāpat projektā jau veikta CASE jeb Zemgales reģionā reģistrēta jaunuzņēmuma analīze, kas varētu būt vistuvāk vienradža statusam. Šādu analīzi īstenoja LIAA Jelgavas biznesa inkubators. Analīzei izvēlēts uzņēmums “Adventum Tech” - jaunuzņēmums nodrošina gudru inženiertehnisko platformu, kas optimizē sarežģītus būvniecības un inženiertehniskos procesus. Uzņēmuma slodzes sensori palīdz uzraudzīt konstrukcijas kopējo slodzi un noteikt pārslogotus balstus, novēršot jebkādu turpmākas deformācijas, novirzes vai pat sabrukuma risku. Secināts, ka ceļā uz vienradža statusu, uzņēmuma galvenie izaicinājumi ir ilgais attīstības cikls, kas var aizņemt vairākus gadus. Kā arī potenciālo nākotnes investīciju piesaisti apgrūtina pielieto tehnoloģiju sarežģītība. Tomēr jaunuzņēmuma potenciāls tiek vērtēts kā pozitīvs un ar iespēju sasniegt novērtējumu, kas pārsniedz miljardu eiro.

Septembrī projektā sāksies 4.semestris. Šajā periodā plānots sadarboties ar jomas ekspertiem un pētniekiem, lai izstrādātu pētījumu par priekšnosacījumiem, kas palīdzētu identificēt nosacījumus uzņēmumam sasniegt vienradžu statusu. Lai definētu, kas jādara, lai vienradžiem Zemgales reģionā būtu arvien “labvēlīgākas ganības”, projektā ir izsludināts iepirkums par reģionālās analīzes veikšanu jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības iespējām. Plānots, ka šo analīzi veiks līdz gada beigām. Ieva Zeiferte, Zemgales plānošanas reģiona projektu vadītāja, izceļ: “Šis ir ļoti mērķtiecīgs projekts, kas saved kopā dažādus reģionus un iedod plašāku perspektīvu; apziņu, ka varam smelties idejas citās partnervalstīs, lai kopīgi uzlaboto uzņēmumu “ganības””. Protams, paliek neatbildēts jautājums, kāpēc Latvija var lepoties tikai ar vienu vienradzi, kamēr kaimiņiem igauņiem tādi ir jau 6. Tomēr ar veikto pētījumu, analīžu un labo prakšu apzināšanu, “būsim iekustinājuši procesus, kas varētu nākotnē plānot reģiona pašvaldībās priekšnoteikumus labvēlīgāku vienradžu ganību radīšanai,” atzīmē Zeiferte.

Vienradzis – mūsdienu uzņēmējdarbības vidē izmantots salīdzinājums uzņēmums = vienradzis. Ar to tiek saprasts tāds jaunais uzņēmums, kura novērtējums pārsniedz miljardu eiro.

Projekts “UnicornQuest” tiek īstenots Interreg Europe 2021-2027 programmas ietvaros. Projekta kopējais budžets 2 303 970,00 EUR (t.sk. 1 801 086,00 EUR), Zemgales plānošanas reģiona budžets - 151 280,00 EUR. Vairāk par projektu iespējams uzzināt: https://www.zemgale.lv/lv/projekts/jaunuznemumu-vienradzu-atbalsta-politikas-riku-izstrade-koplietosana-un-izplatisana

Projekta mājas lapa: https://www.interregeurope.eu/unicornquest

Programmas mājas lapa: https://www.interregeurope.eu/

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Zemgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI