DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Par būtiskiem pārkāpumiem darbībās ar bīstamām vielām VVD pieņēmis lēmumu naftas bāzes darbības apturēšanai Daugavpilī

Publicitātes foto

Pamatojoties uz konstatētajiem pārkāpumiem - pārsniegto maksimāli pieļaujamo bīstamo vielu (dīzeļdegvielas) uzglabāšanas daudzumu un neatbilstošu darbības veikšanas atļauju, Valsts vides dienests (VVD) pieņēmis lēmumu, līdz šī gada 20. augustam, veikt naftas bāzes darbības apturēšanu Daugavpilī, Vaļņu ielā 4N, kur saimniecisku darbību veic divi uzņēmumi: SIA “MIX OIL” un SIA “RMNS”, kas jau pusgadu nodarbojas ar bīstamo vielu - dīzeļdegvielas sajaukšanu ar rapša metilesteri vai bāzes eļļu. Abu uzņēmumu atļautais dīzeļdegvielas apgrozījums sastāda 17 898,291 tonnas, līdz ar to SIA “MIX OIL” un SIA “RMNS” jau būtiski pārsniedza šobrīd uzņēmumiem atļauto 5000 tonnu apgrozījumu gadā. 

Saņemot iedzīvotāju sūdzības par to, ka naftas bāzē netiek ievērotas vides aizsardzības prasības, VVD operatīvi veica pārbaudi minētajā objektā, kuras laikā konstatēts, ka abi uzņēmumi, kam VVD reģistrējis C kategorijas piesārņojošo darbību, pārsnieguši šīs zemākās piesārņojošās darbības kategorijas pieļaujamās uzglabājamās degvielas daudzumu, kā arī ar to veikuši šīs piesārņojošās darbības kategorijai neatbilstošas darbības.

Pēc VVD rīcībā esošās informācijas, uzņēmuma SIA “MIX OIL” dīzeļdegvielas apgrozījums naftas bāzē šajā gadā (pusgada laikā) sastāda 5 461,53 tonnas. Turklāt konstatēts, ka uzņēmums naftas bāzē vienlaicīgi uzglabā ~ 49 tonnas (t.i. ~ 10 reizes vairāk nekā atļauts) neiepakoto organisko vielu/maisījumu un veic ķīmisko vielu sajaukšanu, kas1 klasificējama kā augstākas vai B kategorijas piesārņojoša darbība.

Savukārt uzņēmuma SIA “RMNS” dīzeļdegvielas apgrozījums naftas bāzē šajā gadā (pusgada laikā) sastāda 12 436,761 tonnas. Tāpat uzņēmums naftas bāzē vienlaicīgi uzglabā ~ 348 tonnas (t.i. ~ 70 reizes vairāk nekā atļauts) neiepakoto organisko vielu/maisījumu, kā arī naftas bāzē veikta ķīmisko vielu sajaukšana, kas neatbilst esošajai atļautajai piesārņojošajai darbībai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, naftas bāzē veiktas darbības ar ķīmiskām vielām/maisījumiem (t.sk. bīstamajām vielām) bez nepieciešamās B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas,2 tādējādi naftas bāzes darbība ir apturama.

Vienlaikus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests sniedza informāciju, ka objektam nav izstrādāts civilās aizsardzības plāns, kurā būtu izvērtēta avāriju iespējamība un paredzēti pasākumi to novēršanai. Tādējādi uzņēmuma darbība rada augstus avārijas riskus un avārijas gadījumā kaitējumu videi, cilvēku dzīvībai, veselībai un īpašumam.

Ja uzņēmums labprātīgi nepildīs VVD uzdoto rīcību - pārtraukt naftas bāzes darbību, VVD kā izpildiestāde var uzsākt tās izpildi piespiedu kārtā. Par piespiedu izpildes līdzekli var tikt izvēlēta piespiedu nauda. Piespiedu naudas apmērs ir no 100 līdz 10 000 EUR.

1 Atbilstoši likumam  “Par piesārņojumu”.

2  Atbilstoši Ministru kabineta noteikumi Nr.1082 Kārtība, kādā piesakāmas A, B un C kategorijas piesārņojošas darbības un izsniedzamas atļaujas A un B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI