DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM: uzturlīdzekļus varēs saņemt arī pilngadīgi jaunieši, kas mācās ārvalstīs 

Valdība otrdien, 13.augustā, atbalstīja Tieslietu ministrijas virzītos Ministru kabineta noteikumu grozījumus, lai arī jaunieši līdz 21 gada vecumam, kuri iegūst pamatizglītību, vidējo izglītību, speciālo izglītību vai arodizglītību ārvalstīs, var saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (turpmāk – Fonds), ja kāds no vecākiem nenodrošina Fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru. 

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: “Ar grozījumiem tiek ievērots vienlīdzības princips, paredzot, ka valsts garantētos uzturlīdzekļus no šī gada 1.septembra būs tiesības saņemt arī jauniešiem līdz 21 gadu vecumam, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija, bet iegūst pamatizglītību, vidējo izglītību, speciālo izglītību vai arodizglītību ārvalstīs. Izmaiņas apliecina, ka visiem jauniešiem, neatkarīgi no izglītības iestādes atrašanās vietas, ir tiesības saņemt sociālo atbalstu uzturlīdzekļu veidā, ja to nenodrošina un likumu nepilda kāds no vecākiem. Vajadzība pēc uzturlīdzekļiem ir vienlīdz svarīga kā skolēniem, kas mācās Latvijā, tā arī tiem, kas izvēlas mācīties ārvalstīs.”  

Valdībā apstiprinātie noteikumi stāsies spēkā 2024. gada 1. septembrī, vienlaikus ar likumu "Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā", ko Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja šī gada 30.maijā. Līdz šim likums paredzēja priekšnosacījumu, ka pilngadību sasniegušajam jaunietim pamatizglītība, vidējā izglītība, speciālā izglītība vai arodizglītība ir jāiegūst Latvijā, tagad šis ierobežojums no likuma ir izņemts. Izmaiņas pieejamas Tiesību aktu projektu publiskajā portālā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI