DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

ASV un Latvijas mācību programmā stiprinās virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzēju darbības risku uzraudzību 

No 13. līdz 15. augustam Latvijas Bankā notiks mācības, kuru laikā ASV eksperti izglītos Latvijas finanšu sektora uzraudzības un tiesībaizsardzības institūciju pārstāvjus par virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzēju darbības riskiem un to uzraudzību.  

Mācību programma, ko izveidojusi ASV Vērtspapīru un biržu komisija, Ņujorkas štata Finanšu pakalpojumu departaments, Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls un Latvijas Banka, ir veidota kā forums labākās prakses un pieredzes apmaiņai par virtuālo aktīvu pakalpojumu darbības riskiem un to objektīvu novērtēšanu un samērīgas pārvaldības risinājumiem regulējošo prasību noteikšanas, licencēšanas un uzraudzības procesā.  

Atklājot starptautiskās pieredzes apmaiņas mācību sesiju, ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons uzsvēra: "Virtuālajām valūtām un blokķēdes tehnoloģijai ir liels potenciāls. Līdzsvara nodrošināšana starp regulējumu un inovācijām ir izšķiroša, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi un vienlaikus stiprinātu tās noturību." 

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks akcentē: "Paldies ASV institūcijām par vērtīgu pieredzes apmaiņu, kas stiprinās Latvijas finanšu sektora drošību un noturību. Tas ir svarīgs solis, lai Latvijas finanšu sektorā veicinātu jaunu segmentu izveidošanos un stiprinātu tā starptautisko konkurētspēju. Finanšu sektors nemitīgi attīstās, un uzraugošajām institūcijām ir jāspēj pilnveidot uz riskiem balstītu pieeju un identificēt un sekmīgi novērst finanšu noziegumus virtuālo aktīvu jomā, vienlaikus neapgrūtinot sektora attīstību un finanšu pakalpojumu pieejamību. Latvijas Banka un tās eksperti ir atvērti jaunām tehnoloģijām, zināšanām un pieredzes apmaiņai, nemitīgi pilnveidojot uzraudzības pieeju un risinājumus." 

ASV lektori trīs mācību dienās aplūkos tematus, kuri saistīti ar virtuālo aktīvu pakalpojumu jomas regulējumu, kas nosaka atbilstību, tirgus integritāti un patērētāju aizsardzību, kā arī virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzēju licencēšanu, praktiskos piemēros aplūkojot virtuālo aktīvu pakalpojumu veidus un funkcijas. Eksperti gūs plašāku priekšstatu par virtuālo aktīvu pakalpojumu darbības risku uzraudzības aktualitātēm, piemēram, tehnoloģijām, kas nodrošina anonimitāti, dažādām blokķēdēm, iespēju bankām kļūt par virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzējām, kā arī par nelicencēto virtuālo aktīvu pakalpojumu sniedzēju darbību identificēšanu.  

Mācībās piedalīsies vairāk nekā 30 Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas, Finanšu izlūkošanas dienesta, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu eksperti.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI