DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valkā sākušies XV Latvijas amatierteātru svētki; pasniegta otrā Līvijas Akurāteres balva  

FOTO: Reinis Oliņš

Ar teātru sagaidīšanu Valkas-Valgas Dvīņu pilsētas centrā un koncertteiksmu “Pedele. Citāds ceļš!” Valkas estrādē piektdien tika atklāti XV Latvijas amatierteātru svētki. Šorīt, 10. augustā, Valkas novadpētniecības muzeja dārzā Latvijas Republikas kultūras ministre Agnese Lāce un Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte pasniedza Līvijas Akurāteres vārdā nosaukto amatierteātru izcilības balvu. Svētki turpināsies visu nedēļas nogali. 

“Amatierteātru kustība ir viena no Latvijas kultūras bagātībām, par kuras saglabāšanu rūpējas kolektīvi ne vien Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Šodien vēlos pateikt paldies ne vien Līvijas Akurāteres balvas saņēmējiem, bet ikkatram šī festivāla dalībniekam. Paldies par degsmi un entuziasmu, kas ieguldīts Latvijas kultūras stiprināšanā,” norāda kultūras ministre Agnese Lāce. 

LNKC direktore Signe Pujāte: “Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibinātā Līvijas Akurāteres balva ir iespēja reizi piecos gados godināt kādu amatierteātra kolektīvu vai šīs nozares personību, lai teiktu īpašu paldies par neatsveramo ieguldījumu sava novada vai pilsētas kultūrvides veidošanā un izciliem sasniegumiem ilgtermiņā – balva tiek piešķirta reizi cilvēka mūžā vai kolektīva darbības laikā. Jāteic, visi deviņi saņemtie pieteikumi vēstīja par izcilību šajā jomā.” 

Žūrija lēma Līvijas Akurāteres balvu piešķirt Rēzeknes Tautas teātrim, kuru kopš 1973. gada vada režisore Māra Zaļaiskalns. Žūrijas komisijas priekšsēdētājs Atis Rozentāls: “Brauciens uz Rēzekni man kā amatierteātru žūrijas loceklim vienmēr saistās ar priecīgām gaidām. Rēzeknes Tautas teātris ir viens no tiem amatierteātriem Latvijā, kas rūpīgi kopj tradīcijas, iestudē pasaules un latviešu literatūras klasiku, tāpat uztur latgalisko identitāti, regulāri pievēršoties gan senākiem, gan mūsdienu Latgales autoru darbiem. Apvienojot interesi par jaunāko literatūru un nozīmīgām vēstures lappusēm, tapusi izcila izrāde "Sibīrijas haiku" pēc Jurgas Villes un Līnas Itagaki grāmatas motīviem. Rēzeknes Tautas teātris rūpējas arī par kvalitatīvām izrādēm bērniem. Neskatoties uz Rēzeknes pašvaldības finanšu grūtībām un ilgi gaidītā kultūras nama remonta atlikšanu, arī šoruden notiks 13. starptautiskais festivāls "Soli pa solim", ko rīko Rēzeknes Tautas teātris. Ap režisori Māru Zaļaiskalns pulcējas saliedēta, spēcīga, radoša cilvēku kopa, kuru sadarbības rezultātā gan estētiskā, gan ētiskā latiņa tiek turēta ļoti augstu.” 

Žūrijas komisijā darbojās arī LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš, Rīgas interešu izglītības metodiskā centra galvenais speciālists teātra mākslas jomā Reinis Vējiņš, LNKC Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna un LNKC Amatierteātru nozares eksperts Jurģis Spulenieks. L. Akurāteres balva pirmo reizi tika piešķirta 2019. gadā. To XIV Latvijas amatierteātru salidojumā Alūksnē saņēma Ogres teātris.  

Šajos svētkos ir pulcējušies ap 1800 dalībnieku no 139 Latvijas un diasporas teātriem. Šodiena, 10. augusts, ir amatierteātru izrādēm visbagātākā svētku diena. Izrādes ir skatāmas Valkas pilsētas kultūras namā, Valkas novadpētniecības muzeja dārzā, saieta namā “Lugažu muiža”, Vijciema Tautas namā, Strenču kultūras centrā un estrādē, kā arī Valgas kultūras namā, Igaunijā. Līdz plkst. 22.00 ir iespēja baudīt video izrāžu un amatierteātru veidotu īsfilmu seansus Valkas pazemes bunkuros (Tālavas ielā 23). Interesenti aicināti parūpēties par siltu apģērbu, jo vidējā temperatūra bunkuros ir +15 grādi. 

Ar ceļojošo performanci “Savs ceļš”, kurai var pievērsties gan Valkas apkaimē, gan ar QR kodu katrs pats savā laikā, svētku programmu kuplina Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Studentu teātris. Plkst. 22.00 Valkas brīvdabas estrādē – zaļumballe ar grupu “Vēja runa”.  

Rīt, 11. augustā, notiks izrādes. Plkst. 12.00 Lugažu laukumā, Valkā, gaidāma teātru karogu godināšanas un izrāžu tērpu zibakcija. Svētku noslēgumā – plkst. 17.00 Valkas brīvdabas estrādē uz teātra dziesmu sadziedāšanos aicinās Latvijas Nacionālā teātra aktieri Anna Klēvere, Egils Melbārdis, Ainārs Ančevskis un komponists Valdis Zilveris. Svētku laikā skatāmas vairākas, tostarp teātrim veltītas izstādes. 

Svētku programma pieejama LNKC tīmekļvietnē: https://www.lnkc.gov.lv/lv/xv-latvijas-amatierteatru-svetki 

LNKC rīkotie Latvijas amatierteātru svētki, līdz šim zināmi kā salidojums, ir valstī nozīmīgākais amatierteātru kopienas saiets, kas notiek reizi piecos gados. Tā pirmsākumi meklējami 1968. gadā. Svētku mērķis ir nodrošināt amatierteātru tradīcijas saglabāšanu Latvijā un diasporā, popularizēt amatierteātru iestudējumus plašākā sabiedrībā un motivēt amatierteātrus radošai darbībai. Šogad svētki top ciešā sadarbībā ar Valkas novada pašvaldību.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI