DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Jaunsargu instruktori cels savu kvalifikāciju mācību kursos Mālpilī  

FOTO: LKI kurss Ogrē 2023. gada augustā

Laika posmā no 8. līdz 26. augustam Pils ielā 14, kādreizējās Mālpils Profesionālās vidusskolas telpās Mālpilī norisināsies mācību semināri jaunsargu instruktoriem, kuru laikā viņi apgūs Lauka kaujas iemaņu nodarbību sagatavošanas un vadīšanas kursu (turpmāk – LKI kurss) un Pamata militāro prasmju kursu (turpmāk – PMP kurss). 

No 8. līdz 26. augustam norisināsies LKI kurss, kura laikā jaunsargu instruktoriem notiks ievadlekcijas un demonstrēti piemēri gan mācību vietas sagatavošanā, gan nodarbību vadīšanā. Paredzēts, ka notiks arī praktiskās apmācības, kuru laikā tiks izlūkotas mācību vietas, apgūta individuālā ekipējuma lietošana un maskēšanās.  

Savukārt no 10. līdz 23. augustam norisināsies PMP kurss. Šī kursa laikā tiks iegūtas pamatzināšanas un vingrinātas prasmes militārajā disciplīnā, ierindas noteikumos, apgūti profesijai nepieciešamie termini un definīcijas, karavīra pienākumi un formas tērpa nēsāšanas prasības un sakaru procedūras. Jauno iemaņu starpā tiek apgūta arī topogrāfija – koordinātu un savas atrašanās vietas noteikšana uz kartes, nezināmā apvidū.  

Kursu noslēgumā jaunsargu instruktori kārtos testus. 

Jaunsargu instruktoru kvalifikācijas celšanas mācību semināri tiek organizēti regulāri, lai instruktori iegūtu jaunas zināšanas un celtu savu kvalifikāciju, organizētu un vadītu kvalitatīvas un drošas nodarbības jaunsargiem un valsts aizsardzības mācības (VAM)  izglītojamiem vidējās izglītības iestādēs. 

Kā jau iepriekš ziņots, tad 2024. gada 16. aprīlī Ministru kabinets pieņēma grozījumus vispārējās vidējās izglītības standartā, nosakot, ka no 2024. gada 1. septembra vidējās izglītības programmā ir iekļauta obligāta VAM īstenošana. Tā apguve notiks 8 mācību stundas vienu dienu mēnesī, izņemot septembri un janvāri, divus secīgus mācību gadus, paredzot kursa apgūšanai 112 mācību stundas. VAM būs viens no Veselības, drošības un fiziskās aktivitātes mācību jomas pamatkursiem.  

VAM mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI