DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Apzināti vētras postījumi “Rīgas mežu” teritorijās: Rīgā nolauzti gandrīz 350 koki 

Publicitātes foto

Vētras postījumi Rīgas un Pierīgas mežos, dārzos un parkos ir ļoti lieli. SIA “Rīgas meži” tos turpina apzināt un novērst bīstamības! Šobrīd rit intensīvs darbs visos Rīgas dārzos un parkos, Mežaparkā, kā arī Rīgas un Tīreļu mežniecībās. Tāpēc “Rīgas meži” atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt parkus un mežus, kā arī netuvoties vietām, kur norit darbi, lai likvidētu vētras postījumus. 

Rīgas parkos no kopumā 145 objektiem būtiski postījumi konstatēti vairāk nekā 50 vietās. Lauztie, aizlauztie koki un to zari ir izkaisīti visā Rīgas teritorijā. 

Lielākie postījumi ir Pļavnieku birzī, Lucavsalā, Kronvalda parkā, Arkādijā, Lielajos kapos un Mežaparkā. Bīstami ir applūdušas teritorijas, kurām cauri tek Mārupīte: Arkādijs, Māras dīķa apkārtne un Mārupītes dabas parks. 

No Rīgas administratīvās teritorijas mežu masīviem visvairāk ir cietusi Anniņmuiža, Šmerlis, Biķernieki, kā arī Pierīgā - Vārnukroga apkārtne, Beberbeķu parks un Bukultu meža masīvs. 

Kopumā Rīgas parkos ir gāzti 193 koki, bet mežos, kuri atrodas Rīgas administratīvās teritorijas ietvaros, vismaz 150 koki (mežos šobrīd ir uzskaitīti tie koki, kuri uzgāzušies uz ceļiem, galvenajām takām, rekreācijas objektiem vai citu personu īpašumiem). Šīs vētras postījumu uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ir lielāki nekā pērnā gada 7. un 8.oktobra vētrā. 

Kopumā “Rīgas meži” ir saņēmuši ap 70 iedzīvotāju un juridisku personu ziņojumus par bīstamiem vētras postījumiem. Šobrīd darbi prioritizēti tā, lai vispirms tiktu novērsti bojājumi, kas apdraud iedzīvotāju drošību parkos un mežos, kā arī viņu īpašumu.  

SVARĪGI! 

Koki vai to zari turpina lūzt arī šodien, un “Rīgas meži” turpina apkopot vētras sekas.   

Bīstams nav vēja nolauzts koks! Bīstami ir aizlauzti koki vai zari, iekārušies koki vai tādi koki, kuriem stiprais vējš ir izcilājis saknes. Aicinām iedzīvotājus būt atbildīgiem un piesardzīgiem un sekot līdzi “Rīgas meži” paziņojumiem par parku un mežu drošu apmeklējumu. 

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti ziņot, ja ir aizdomas, ka Jūsu īpašumu apdraud kāds bīstami sasvēries vai aizlūzis “Rīgas mežu” koks vai tā zars, sūtot e- pastu (lokācija un foto fiksācija): rigasmezi@rigasmezi.lv  

Visus postījumus uzņēmums plāno apzināt līdz šīs nedēļas beigām. Pilnīgai vētras seku novēršanai būs nepieciešams vismaz mēnesis. 

Visvairāk izpostīta Tīreļu mežniecība 

No Pierīgas mežniecībām vislielākie postījumi ir Daugavas kreisajā krastā: “Rīgas mežu” Tīreļu  un Rīgas mežniecībās.   

Tīreļu mežniecībā (Olaines, Mārupes un Jūrmalas pašvaldībās) vētras nogāztais koksnes apjoms pēc sākotnējām aplēsēm varētu pārsniegt 10 tūkstošus m3 

Vētras seku apzināšanas un novēršanas apgrūtinošais faktors ir tas, ka postījumi ir izkliedēti pa visu mežniecības teritoriju (vairāk nekā 25 tūkstoši ha platībā), meža ceļi šobrīd ir neizbraucami, jo tie ir piegāzti ar kokiem un lielākā daļa applūdusi, kā arī stipri bojāta mežu meliorācijas sistēma.  

Lai apzinātu postījumus, šodien ir uzsākta vētras seku fiksācija ar dronu palīdzību. Taču arī ar šiem lidaparātiem visas teritorijas apsekot šobrīd nav iespējams. 

Šie ir lielākie vētras postījumi Pierīgas mežos pēdējo 20 gadu laikā.  

Bojājumi un plūdi šajās teritorijās ir tik ievērojami, ka tie varētu ietekmēt arī augsnes sagatavošanu un koku stādīšanu nākamajā sezonā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI