DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Egļu astoņzobu mizgrauža aktivitāte ir mazinājusies

Publicitātes attēls

Saskaņā ar Valsts meža dienesta un LVMI “SILAVA” apkopotajiem datiem šogad egļu astoņzobu mizgrauža aktivitāte Latvijas mežos ir mazinājusies. Arī svaigi mizgraužu postījumi konstatēti ievērojami mazāk.

Lai sekotu līdzi aktuālajai situācijai, Valsts meža dienests regulāri ievāc informāciju par feromonu slazdos noķerto mizgraužu vaboļu skaitu visā valsts teritorijā. Novērojumi rāda, ka šogad egļu astoņzobu mizgraužu lidošana sākusies daudz agrāk nekā iepriekšējos gadus – pirmie īpatņi tika manīti jau aprīļa sākumā.

Jūlija sākumā apkopotie dati liecina, ka aktivitātes maksimums bijis pavasara beigās un vasaras sākumā, taču jau jūnija otrajā pusē lidošanas intensitāte krietni mazinājusies. Arī svaigu mizgraužu postījumu ir salīdzinoši mazāk, nekā šajā laika periodā pirms gada. Jauni ievērojami postījumi parādījušies atsevišķās mežaudzēs Pierīgā, Sēlijā un valsts dienvidu daļā. Valsts meža dienesta novērojumi dabā sakrīt arī ar LVMI “SILAVA” monitoringa datiem.

Mizgraužu aktivitātes samazināšanās var būt saistīta gan ar dabas apstākļiem, gan ar valstī ieviestajiem egļu mežaudžu aizsardzības pasākumiem un saimnieciskajiem ierobežojumiem, tai skaitā feromonu slazdu izvietošanu visā valsts teritorijā. Tā kā jūlija sākumā notiek egļu astoņzobu mizgraužu otrās paaudzes izlidošana, lai sekotu aktuālajai situācijai, datu ievākšana turpināsies līdz rudenim.

Valsts meža dienests atgādina, ka līdz pat 2024. gada beigām noteiktās egļu mežaudžu aizsardzības zonās turpināsies saimnieciskās darbības ierobežojumi, kas izsludināti saistībā ar mizgrauža masveida savairošanās situāciju Latvijas teritorijas mežos.

Egļu astoņzobu mizgrauzis uzskatāms par visagresīvāko un bīstamāko egļu audžu kaitēkli visā Eirāzijā, jo tas var invadēt ne tikai novājinātas egles, bet arī pilnīgi veselus kokus. Tādēļ Valsts meža dienests aicina meža īpašniekus apsekot savas egļu mežaudzes, jo tikai tādejādi var konstatēt kaitēkļu savairošanos konkrētajā mežaudzē un veikt nepieciešamos aizsardzības pasākumus.

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. Valsts meža dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI