DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Aizkraukles novada pašvaldībai pieejamas investīcijas pamatskolu modernizācijai  

Aizkraukles novadā par pamatskolām reorganizētajām Jaunjelgavas, Neretas un Pļaviņu vidusskolām būs pieejamas Eiropas Atveseļošanas fonda otrās kārtas investīcijas vairāk nekā 4,4 miljonu eiro apmērā izglītības iestāžu modernizācijai, mācību vides uzlabošanai. To paredz, šodien, 16.jūlijā valdībā apstiprinātais rīkojums. 

Aizkraukles novada trīs izglītības iestādes papildina Eiropas Atveseļošanas fonda pirmajā kārtā jau apstiprināto atbilstību investīciju kritērijiem 16 reorganizētām pamatskolām Cēsu, Gulbenes, Jelgavas, Kuldīgas, Limbažu, Madonas, Ogres, Smiltenes un Valmieras novados. Šobrīd kopumā investīcijas paredzot 19 par pamatskolām reorganizētām vidusskolām. 

Vienlaikus Aizkraukles novadā tiek saglabātas Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskola un Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, kuras atbilst ilgtspējīgas vidusskolas kritērijiem. 

Aizkraukles novada pašvaldība, kā vienīgā, ir nodrošinājusi Eiropas Atveseļošanas fonda investīciju otrās atlases kārtas kritēriju izpildi , ārpus novada pašvaldības administratīvā centra veicot esošo vidusskolu tīkla sakārtošanu. 

Investīcijas otrajā projektu iesniedzēju priekšatlases kārtā lēmumus par ārpus novada pašvaldības administratīvā centra esošas vidusskolas reorganizēšanu ir pieņēmušas un Izglītības un zinātnes ministrijā iesniedza četras novada pašvaldības – Aizkraukles novada, Tukuma novada, Valmieras novada un Dienvidkurzemes novada pašvaldība, investīcijas atbalstam izvirzot sešas vispārējās izglītības iestādes: Jaunjelgavas, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa, Pļaviņu vidusskolas Aizkraukles novadā, Jaunpils vidusskolu Tukuma novadā, Naukšēnu vidusskolu Valmieras novadā un Priekules vidusskolu Dienvidkurzemes novadā. Taču Tukuma, Valmieras un Dienvidkurzemes novadu pašvaldību pieteikumi neizpilda investīcijām nepieciešamos kritērijus. Vienlaikus Valmieras novads jau piedalās investīcijas pirmajā projektu iesniegumu atlases kārtā ar reorganizētajām Mazsalacas un Strenču vidusskolām. 

Skolu infrastruktūras modernizācijas projektu īstenošanu ar Eiropas Atveseļošanas fonda finansējumu var veikt pašvaldībās, kuras veikušas ārpus novada pašvaldības administratīvā centra esošo vidusskolu tīkla sakārtošanu un atbilst investīciju nosacījumiem1. 

Ar ieguldījumiem pašvaldības var savu iedzīvotāju vajadzībām veidot spēcīgas pamatskolas novadā, veicot ilgtspējīgus ieguldījumus mūsdienīgas mācību un energoefektīvas vides attīstībā, mācību tehnoloģijās, tajā skaitā STEM un dabaszinātņu mācību priekšmetu nodrošinājumā, kā arī ilgtspējīgā infrastruktūrā. 

Investīciju programma sniedz iespējas sakārtot infrastruktūru un vides jautājumus, kas nepieciešami, lai uzlabotu izglītības procesa kvalitāti un mācību rezultātus.  

Atveseļošanas fonda investīcijas īpaši būtisku ietekmi efektīvas izglītības ekosistēmas izveidei veido Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās, kur atbilstoši investīcijas nosacījumiem skolu tīkla sakārtošanu kopumā ir veikušas septiņas pašvaldības. Tādējādi nākotnē ļaujot efektīvāk plānot cilvēku un finanšu resursus, un vidējo vispārējo izglītību koncentrējot novadu pašvaldības centrā vai citā novada pašvaldības pilsētā, kur atrodas vidusskolas ar lielu izglītojamo skaitu 10.-12. klašu posmā. 

Kopumā investīciju programma ļauj 29 novadu pašvaldībām, kuru teritorijā ir vidusskolas ārpus to administratīvā centra, konkursa kārtībā, atbilstoši sākotnēji noteiktajām kvotām reģionā, pretendēt uz finansējumu līdz 1.8 miljonu eiro apmērā vidusskolu tīkla sakārtošanai ārpus to administratīvā centra, tās reorganizējot par izglītojamo skaita ziņā ilgtspējīgām pamatskolām un paredzot to modernizāciju.  

Pēc šodien valdībā apstiprinātā rīkojuma, Izglītības un zinātnes ministrija viena mēneša laikā uzaicina Aizkraukles novada pašvaldību sagatavot un iesniegt projekta iesniegumus, kur iekļaujamas precīzas darbības mācību vides modernizēšanai, izglītības iestādēs radot modernu, ergonomisku un higiēnas prasībām atbilstošu mācību vidi, kas papildināta ar mūsdienīgu mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamu aprīkojumu. 

Projektu īstenošanas beigu termiņš ir 2026. gada 31. maijs. 

Atveseļošanas fonda investīcijas pamatskolu modernizācijā turpina un papildina ar ES fondu atbalstu uzsākto vispārējās izglītības iestāžu modernizācijas programmu, kuras ietvaros teju 100 skolās Latvijā izveidota ērta un mūsdienīgi iekārtota mācību vide nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros un Pierīgas reģiona pašvaldībās, lai nodrošinātu reģionos dzīvojošajiem mūsdienīgu mācību vidi un mazinātu reģionālās atšķirības piekļuvei kvalitatīvai izglītībai atbilstoši sava novada iedzīvotāju labākajām interesēm. 

Ieguldījumu programma pamatskolu modernizācijai plānota sinerģijā ar ES programmu REACT EU, Atveseļošanas fonda investīcijām digitālās plaisas mazināšanai, kā arī jaunā ES fondu 2021.-2027. plānošanas periodā plānotajām investīcijām, kas ļaus īstenot mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) aprīkojuma modernizāciju. Investīciju programmu sinerģija sniedz iespējas pamatskolu modernizācijas projektu ietvaros iegādāties aprīkojumu STEM mācību priekšmetu apguvei. 

Ministru kabineta rīkojums Par Atveseļošanas fonda 3.1.1.5. investīcijas “Izglītības iestāžu infrastruktūras pilnveide un aprīkošana” otrās projektu iesniedzēju priekšatlases kārtas rezultātiem” pieejams Ministru kabineta tīmekļvietnē.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI