DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Zemessardzes 1. Rīgas brigādē aizvadīts karavīra glābēja kurss

FOTO: no Zemessardzes 1. Rīgas brigādes arhīvs

Rīgā, militārajā bāzē “Linezers” noslēdzās Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rotas organizētais karavīra glābēja kurss. Kursā piedalījās arī zemessargi no Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes.

Kurss ilga 20 dienas un tā laikā tika aptverts plašs apmācību spektrs, tai skaitā tika trenētas prasmes pielietot traumu guvuša cietušā primārās novērtēšanas algoritmu, risināt medicīnas incidentus ar lielu cietušo skaits vienlaikus, pilnveidojot rīcību negadījuma vietā un apgūstot palīdzības sniegšanas organizāciju, mediķu rīcība ierobežotas redzamības apstākļos un citi karavīra glābēja uzdevumiem atbilstoši medicīnas izaicinājumi.

“Šis bija ilgi gaidīts kurss 1. Rīgas brigādē. Tika izveidota pieredzējusi instruktoru komanda, sniedza savas zināšanas topošajiem karavīriem-glābējiem. Karavīrs-glābējs atrodas frontē un ir iekļauts kaujas vienības sastāvā, viņš ir pirmais, kurš sniedz palīdzību saviem biedriem – cietušajiem. Katrs karavīrs-glābējs paaugstina drošības sajūtu vienībā un uztur karavīra morāli uzdevuma veikšanas laikā. Mēs noteikti neapstāsimies pie sasniegtā, mēs turpināsim attīstīt šo spēju brigādes ietvaros un apmācīt karavīrus-glābējus, jo cietušajam ir svarīga katra sekunde kaujas laukā,” stāsta Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rotas pārstāve, štāba virsseržante Monta Ostrovska.

Paplašinātās pirmās palīdzības mācību kursa programmas mērķis ir nodrošināt karavīriem un zemessargiem zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanā, pildot dienesta pienākumus. Pēc kursa pabeigšanas karavīrs glābējs ir tiesīgs savas kompetences ietvaros sniegt palīdzību, izmantojot speciālu aprīkojumu, medicīniskos materiālus un medikamentus.

“Karavīra-glābēja kurss iemāca atpazīt un novērst riskus un situācijas, kas var apdraudēt karavīra veselību – rīkoties ātri un izlēmīgi kritiskos brīžos, kad dzīvībai var draudēt briesmas. Tās ir 20 tik tiešām intensīvas dienas – teorija, lekcijas un daudz, ļoti daudz praktisko vingrinājumu,” stāsta kursante, Studentu kājnieku bataljona vecākā zemessardze Laila Timrota.

“Zemessardzē ātri apgūsti, ka viens neesi cīnītājs. Tu cīnies par saviem biedriem, un viņi cīnās par tevi. Tā arī ir mana motivācija kļūt karavīru-glābēju – pasaules mērogā mūsu nav daudz, taču apzināmies, ka katrs mūsu karavīrs un katrs zemessargs ir neatsverama vērtība, tāpēc veltīt savu

laiku, lai iegūtu zināšanas un prasmes vajadzības brīdī būt noderīgai saviem biedriem, savai vienībai un savai valstij, ir goda lieta,” uzsver vecākā zemessardze Laila Timrota.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādē īstenoto apmācību ietvaros speciālisti regulāri apgūst arī karavīra-glābēja individuālo prasmju uzturēšanu, lai nodrošinātu konstantu zināšanu līmeni.

“Šīs kurss bija ļoti dinamisks, katra diena bija savādāka, izspēlēti dažādi scenāriji ar dažādām situācijām, īsā laikā tika sniegts plašs ieskats. Novērtēju, ka instruktori bija atsaucīgi un spējīgi ar pilnu atdevi strādāt visa kursa garumā, vienmēr atbildēja uz jautājumiem un gaisināja šaubas par neskaidrībām. Es uzskatu, ka kopumā mēs kā kurss – visi tā dalībnieki, bijām tādi, kuri grib iegūt jaunas zināšanas, visi individuāli un kā viens veselums bijām ļoti motivēti,” sekmīgi pabeidzot karavīra-glābēja mācību kursu norāda kursants Andrejs Bērziņš.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18, ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, ar atbilstošu veselības stāvokli un sākotnējo fizisko sagatavotību. Ar kandidātu prasībām var iepazīties Zemessardzes mājaslapā www.zs.mil.lv.

Savukārt, lai iestātos Zemessardzē jebkurā teritoriālajā bataljonā – zvaniet 1811, rakstiet esizemessargs@mil.lv. Vairāk informācijas tīmekļvietnē www.klustikaravirs.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI