DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Notikusi Jūras spēku Patruļkuģu eskadras komandiera maiņa 

Publicitātes foto

Pirmdien, 1. jūlijā, Rīgā norisinājās Jūras spēku Patruļkuģu eskadras (PKE) komandiera maiņas svinīgā ceremonija, kuras laikā eskadras komandiera amatā stājās komandkapteinis Armands Apeins, nomainot līdzšinējo komandieri komandkapteini Nauri Lakševicu. 

Svinīgajā ceremonijā Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs par jauno PKE komandieri sacīja: “Komandkapteinis Armands Apeins ir viens no pieredzējušākajiem kuģu komandieriem un ar ļoti stingru stāju. Man nav ne mazāko šaubu, ka viņš ir cienīgs komandieris.” 

Jāpiemin, ka komandkapteinim A. Apeinam ir krietna darba pieredze un viņš dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos sāka 1999. gadā, ieņemot dažādus amatus – navigācijas un ieroču virsnieks uz kuģiem “Namejs” un “Virsaitis”, kuģa komandiera palīgs un komandieris uz “Kristaps” klases kuteriem, KA14 “Astra, “Storm” klases patruļkuģiem “Zibens” un “Linga”, kā arī uz PKE štāba un apgādes kuģa “Varonis”.  

Tāpat jāatzīmē komandkapteiņa A. Apeina zināšanas un prasmes. Militāro izglītību viņš ieguva Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Baltijas valstu aizsardzības koledžā (Igaunijā). Starptautiska dienesta pieredze iegūta Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā “Atalanta”, NATO Apvienoto spēku pavēlniecībā Brunsumā (JFCBS), dažādās militārajās mācībās un kursos. Pēdējos četrus gadus komandkapteinis A. Apeins pildīja dienesta pienākumus NBS Apvienotā štāba Operatīvās plānošanas departamenta Plānošanas pārvaldē. 

“Es atgriežos šajā vienībā ar lielu uzticības kredītu, kas uzliek man uz pleciem lielu atbildību. Man ir viena prioritāte – vienības kaujas gatavība. Ar šo mērķi arī strādāsim turpmākos mēnešus un gadus,” svinīgajā maiņas ceremonijā uzsvēra komandkapteinis A.Apeins.   

 Līdzšinējais PKE komandieris komandkapteinis Nauris Lakševics pateicās par uzticēšanos vadīt PKE, norādot, ka tā ir visnoslogotākā Jūras spēku vienība, un uzsvēra, ka aizvadītos dienesta gadus atcerēsies ar lielu gandarījumu: “Kopš 2020. gada 3. augusta man bija uzticēts vadīt PKE. Esmu šajā vienībā, kopš tās dibināšanas brīža un šo gadu laikā esmu izaudzis un pilnveidojies gan kā virsnieks, gan arī kā cilvēks, komandas spēlētājs un līderis. Pēdējie nepilnie četri gadi ir bijuši izaicinājumiem pilni, interesanti un pamācoši.”  

Arī komandkapteinim Naurim Lakševicam ir nozīmīga darba pieredze, dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos uzsākot 1999. gadā un pildot dažādus pienākumus – no patruļkuģa P-03 “Linga” ieroču virsnieka, krasta apsardzes kuģu KA-09 “Klints”, KA-14 “Astra” un patruļkuģa P-05 ”Skrunda” komandiera, 1.diviziona komandiera līdz Jūras spēku PKE komandierim, tostarp, iegūstot virsnieka dienesta pieredzi Mācību vadības pavēlniecības Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Starptautiskā Jūras spēka štāba virsnieka kursa vecākā virsnieka un kursa priekšnieka amatos.  

Komandkapteinis N. Lakševics militāro izglītību ieguvis Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un starptautisko Jūras Spēku vadības un štāba virsnieku kursā, kā arī viņš ir absolvējis “U.S. Naval War College Naval staff course”. Tāpat savas zināšanas regulāri papildinājis dažādos nacionālajos un starptautiskajos kursos, savukārt, starptautiska dienesta pieredze iegūta Lielbritānijas Patstāvīgajā apvienotajā štābā, piedaloties Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā "Atalanta". 

Turpmākās dienesta gaitas komandkapteinis N. Lakševics turpinās NBS Apvienotā štāba Operatīvās plānošanas departamenta Plānošanas pārvaldē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI